субота, 16 березня 2013 19:45

"Ми катастрофічно відстаємо від процесів, які проходять в Європі" - експерт

"Ми катастрофічно відстаємо від процесів, які проходять в Європі" - експерт
Михайло Гончар. Фото: glavcom.ua

Україна сама не виконує свої зобов'язання перед Європейським енергетичним співтовариством.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав експерт Михайло Гончар.

На його переконання, вирішити енергетичне питання Україна може, використовуючи своє членство в Європейському енергетичному співтоваристві. Так, зокрема, йде мова про третій енергетичний пакет, який Україна має імплементувати на основі зобов'язань перед ЄЕС.

"Енергетичне співтовариство запросило нас до імплементації третього енергопакету ще у жовтні 2011 року. Україна поки ніяк не відповідала. Тому зараз важливо показати "Газпрому", що є певна червона лінія, за яку Україна не переходить. І ця червона лінія називається "третій енергопакет". А він, у свою чергу, не дозволяє того, чого зараз хоче Росія. Якби Україна зайняла свою чітку позицію, все стало б на свої місця", - зауважив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може видобувати близько 8 мільярдів кубів газу зі щільних порід - експерт

Однак, відповідаючи на зауваження, що президент Віктор Янукович останнім часом дуже різко висловлюється на адресу Європейського енергетичного співтовариство і не задоволений членством у ньому України, Гончар зазначив, що насправді це українська сторона не виконує свою частину домовленостей перед ЄЕС,а не навпаки.

"Янукович критикував співробітництво, бо перш за все, він сам не співпрацював з Європейським енергетичним співтовариством. Це, можна сказати, самокритика. Хоча, звичайно, він цього не усвідомлює. Співробітництво якраз і передбачає, що має бути двосторонній формат", - пояснив експерт.

Крім того, Гончар підкреслив, що Україна у разі свого незадоволення деякими аспектами співробітництва, мала б сама проводити відповідну кампанії у Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС розповіло, про що говорили Янукович і Путін

"Якщо нам заважає висока ціна на газ Росії, якщо нам заважає Південний потік, то хто повинен бути ініціатором того, щоби це змінити? Хто має стукати і відчиняти всі двері — у Відні, Брюсселі? Як часто і як багато українські урядовці їздили щодо цього питання у Відень чи Брюссель, Софію чи Любляну? Яка велася кампанія, що це не припустимо робити, що це шкодить самому Євросоюзу? Ніхто цього не робив. Ми чули тільки образи. Президент тільки висловлює невдоволення", - наголосив він.

Експерт додав: "З юридичної сторони, Україною не було зроблено жодного кроку, щоби запустити механізми, щоби активізувати ті документи, які є в Євросоюзі і які передбачають можливість надання Україні відповідного сприяння. Нічого не було зроблено. Бо завжди позиція базувалася на якомусь політичному підґрунті, а не правовому: "От ми поїдемо у Москву і домовимося", і от вже три роки домовляються. У Брюссель також їдуть домовляються, щоби тільки там не виконувати ці, чи інші положення. А тим часом ми катастрофічно починає відставати від тих процесів, які проходять у Європі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонали" розкритикували ЄЕС і готові домовлятися з Росією щодо ГТС

"Якщо ми думаємо, що там тільки сплять і думають, що буде з нами, то ми помиляємося. У Європі є свої проблеми, свої виклик, питання. Зокрема, і в енергетичній сфері. Тоді як ми, топчачись на місці і не займаючи ніякої позиції, просто безнадійно відстаємо", - підсумував Гончар.

Зараз ви читаєте новину «"Ми катастрофічно відстаємо від процесів, які проходять в Європі" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі