субота, 08 квітня 2023 23:35

Спецтема: Війна Росії проти України

МВФ дав найгірший за останні 30 років економічний прогноз

МВФ дав найгірший за останні 30 років економічний прогноз
Близько 90% країн із розвиненою економікою цьогоріч сповільнять зростання. Фото: eastnews.ua

Міжнародний валютний фонд на тлі повномасштабної війни в Україні дав найгірший за останні 30 років прогноз для світової економіки.

Очільниця МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що в наступні п'ять років світова економіка зростатиме в середньому на 3% (останній прогноз фонду – 2,9%) на рік, пише Bloomberg. Це найгірша динаміка з 1990 року, оскільки в останні 20 років світовий ВВП зростав в середньому на 3,8% на рік.

"Близько 90% країн із розвиненою економікою цьогоріч сповільнять зростання, оскільки жорстка монетарна політика чинить тиск на попит і уповільнює економічну активність у Сполучених Штатах Америки та єврозоні. У зв'язку зі зростанням геополітичної напруженості і все ще високою інфляцією надійне відновлення залишається недосяжним", – сказала Георгієва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В МВФ спрогнозували, що буде з інфляцією в Україні наступного року

У МВФ вважають, що країни з низьким рівнем доходу потерпатимуть від ослаблення попиту на їхній експорт. Дохід на душу населення там залишається нижчим, ніж у країн, що розвиваються. Бідність та голод можуть посилитися, сказано у прогнозі. Фонд закликав світові держави вживати заходів щодо підвищення продуктивності.

Міжнародний валютний фонд визначив 19 структурних маяків, які Україна пообіцяла виконати у рамках програми співпраці на $15,6 млрд.

Першочерговими пунктами є призначення голови Національного антикорупційного бюро, затвердження урядом та подача до Верховної Ради зміни до бюджету й доручення з боку уряду Міністерству фінансів розробити бюджетну декларацію на 2024-2030 роки.

Зараз ви читаєте новину «МВФ дав найгірший за останні 30 років економічний прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі