пʼятниця, 23 грудня 2022 12:55

Спецтема: Війна Росії проти України

В МВФ спрогнозували, що буде з інфляцією в Україні наступного року

В МВФ спрогнозували, що буде з інфляцією в Україні наступного року
У МВФ озвучили прогноз інфляції в Україні. Фото: pixabay.com

Рівень інфляції в Україні в річному обчисленні поступово зменшиться з 30% до 22,5% уже наприкінці 2023 року.

Водночас повільне відновлення пояснюється тривалим впливом у першому кварталі наступного року нещодавніх пошкоджень енергетичної інфраструктури, ідеться у прогнозі, опублікованому в меморандумі про економічну й фінансову політику моніторингової програми Міжнародного валютного фонду.

"Утвориться дефіцит поточного рахунку в обсязі близько $5,7 млрд 2023 року після прогнозованого профіциту в розмірі $6,4 млрд 2022-го. Очікується, що відновлення надходжень від експорту буде повільним, тоді як попит на імпорт прискориться через збереження попиту на паливо, обладнання та матеріали для ремонту й відновлення", – сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ створив моніторингову програму для України

Значні обсяги зовнішнього фінансування повинні підтримати валютні резерви на рівні близько $21 млрд до кінця наступного року. Щодо реального ВВП документ містить вже раніше оприлюднений прогноз його падіння майже на третину 2022 року й можливого незначного зростання на 1% 2023-го.

Очікується, що економічна діяльність активізується в наступних кварталах переважно завдяки державним витратам, тоді як відновлення експорту буде поступовим. Зростання споживання водночас залишиться слабким.

З початку повномасштабної російської агресії державний бюджет України найбільше коштів отримав від західних партнерів.

У жовтні в Україну надійшли $1,3 млрд додаткового фінансування від МВФ. Кошти використають на посилення обороноздатності, виплату пенсій, соціальні програми й підтримання економіки, заявили в уряді.

Зараз ви читаєте новину «В МВФ спрогнозували, що буде з інфляцією в Україні наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі