середа, 26 червня 2024 10:11

Назвали місто, де найбільше зросли ціни на житло

Назвали місто, де найбільше зросли ціни на житло
Співвідношення цін та оренди коливається навколо довгострокового середнього, що свідчить про стабілізацію вторинного сегмента ринку в Києві. Фото: pixabay.com

В Україні на тлі війни зросли ціни на квартири.

Найбільше житло подорожчало в Ужгороді (на 15%), йдеться в звіті НБУ.

"Це пояснюється відсутністю комендантської години і відносною безпекою. На другому місці по рівню зростання цін опинився Львів (14%). На вторинному ринку ціни на житло зростають, проте ця тенденція швидше відображає рух обмінного курсу, а не зміну фундаментальних факторів попиту та пропозиції. Угоди на ринку все ще укладають з дисконтом від заявлених в оголошеннях цін, хоча дисконти зменшуються", - сказано в повідомленні.

Співвідношення цін та оренди коливається навколо довгострокового середнього, що свідчить про стабілізацію вторинного сегмента ринку в Києві. Нині середня вартість квартири в столиці еквівалентна 10 рокам її оренди.

Орендну ставку підвищують, зокрема й за вже винайнятим житлом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар подорожчав, що з іншими валютами

"Заявлені ціни на первинному ринку нерухомості також зростають. З початку року у Києві житло здорожчало лише на 2%. Подальше підвищення цін на первинному ринку робить вартість квадратного метра житла співмірною, а подекуди і вищою за вартість житла на вторинному ринку. З урахуванням ризиків недобудови та вартості ремонту суттєва цінова перевага - на боці вторинного житла", - зазначають аналітики.

Водночас вартість житла в недобудовах на ранніх стадіях або у менш безпечних регіонах значно перевищуватиме комфортний для покупців рівень.

Надалі ціни підтримуватимуться передусім побажаннями продавців. В окремих сегментах цьому сприятиме попит, підживлений фінансуванням за державними програмами.

Населення Ужгорода з 2022 року збільшилося на 35%. Населення міста у мирний час налічувало 115 тис. осіб, заявив міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.

До міста також було релоковано безліч бізнесів. Водночас бюджет міста змінився в бік зменшення.

Зараз ви читаєте новину «Назвали місто, де найбільше зросли ціни на житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі