понеділок, 06 червня 2011 09:19

Молдова офіційно попросила СОТ розглянути "акцизну" проблему з Україною

Молдова офіційно попросила СОТ розглянути "акцизну" проблему з Україною

Молдова подала заяву про включення до порядку денного наступного засідання органу СОТ, яке відбудеться 17 червня, питання про створення експертної групи щодо спору з Україною про дискримінаційний акцизний збір.

Джерело в українському Міністерстві економічного розвитку і торгівлі зазначило, що формальних причин для вирішення суперечки за допомогою залучення експертів СОТ немає: країни провели офіційні консультації, після чого молдовська сторона взяла час на роздуми, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Конфлікт через посередника".

Нагадаємо, Україна 17 лютого зареєструвала в секретаріаті СОТ запит на офіційні консультації з Молдовою щодо справляння імпортного збору за забруднення навколишнього середовища у розмірі 0,8-3 лея (0,52-1,95 грн) за упаковку товару із пластику й упаковку Tetra Pack, за винятком молочної продукції. Потім звернулася до органу з вирішення суперечок СОТ з проханням створити групу експертів для вирішення конфлікту. У травні цього не було зроблено через вето молдавської сторони.

При цьому ще 3 березня Молдова звинуватила Україну в дискримінації імпорту бренді.

Україна відмовилася йти на поступки.

"У разі початку та суттєвої активізації двостороннього переговорного процесу українська сторона залишає за собою право відкликати відповідний пункт з порядку засідання органу", - сказало джерело в Мінекономрозвитку, зазначивши невизначеність позиції України у коньячному конфлікті.

"За логікою, ми маємо право один раз ветувати заявку Молдови. Остаточне рішення з цього приводу ще не прийнято, але такий крок виглядає цілком логічним, оскільки можливості вирішення спору в двосторонньому режимі не були вичерпані", - додало джерело.

Зараз ви читаєте новину «Молдова офіційно попросила СОТ розглянути "акцизну" проблему з Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі