вівторок, 22 лютого 2011 09:05

Від Молдови вимагають припинити перешкоджати ввезенню українського пива та соків

Від Молдови вимагають припинити перешкоджати ввезенню українського пива та соків

Україна в рамках Світової організації торгівлі почала офіційні консультації з Молдовою про скасування дискримінації при стягненні екологічного збору з імпортерів пива та соків.

У посольстві Молдови в Україні зазначають, що їхня країна готова вирішити проблему без залучення СОТ. На думку експертів, звернення до торгової організації стане вагомим аргументом у разі затягування зі скасуванням дискримінації, пише "КоммерсантЪ-Україна".

Україна звернулася до секретаріату СОТ із заявою про початок офіційних консультацій з Молдовою.

Документ був зареєстрований 17 лютого, наголошено на сайті СОТ. Звернення зумовлене застосуванням молдавською владою імпортного збору за забруднення навколишнього середовища у розмірі 0,8-3 лея (0,52-1,95 грн) за упаковку товару, що містить пластиковий матеріал, або упаковку tetra pack (за винятком молочної продукції).

Від справляння Молдавією екологічного збору страждають переважно українські виробники пива та соків.

Це вже другий випадок звернення України до органу з вирішення суперечок СОТ. Навесні 2010 року Київ розпочав консультації з Вірменією щодо дискримінаційних ставок акцизного збору на імпорт у цю країну сигарет і алкоголю. Суперечка з Грузією через акциз на сигарети 2009 року вирішили без звернення до СОТ.

Тепер, відповідно до норм Домовленості СОТ про правила і процедури, Молдова має відповісти на прохання України про консультації протягом 10 днів з моменту його отримання та почати консультації не пізніше ніж через 30 днів.

У посольстві Молдови в Україні здивовані зверненням Україна до СОТ. Отримати коментар заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Валерія П'ятницького, який курирує питання СОТ, не вдалося.

За словами старшого юриста юридичної фірми "Василь Кисіль і партнери" Наталії Микольської, офіційне звернення до органів СОТ має прискорити усунення дискримінації Молдовою.

Зараз ви читаєте новину «Від Молдови вимагають припинити перешкоджати ввезенню українського пива та соків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі