пʼятниця, 01 квітня 2011 09:33

Україна орендує у Молдови 14,4 гектарів землі

Україна орендує у Молдови 14,4 гектарів землі

Молдова передасть Україні в оренду дві земельні ділянки загальною площею 14,4 га, розташовані на території республіки, для забезпечення функціонування Дністровського гідроенергетичного комплексу.

Як повідомили в уряді Молдови, це передбачає проект угоди між урядами двох країн про забезпечення функціонування Дністровського гідроенергетичного комплексу, підписання якого схвалила молдовська сторона.

Планується, що дві ділянки площею 5 га та 9,4 га, відповідно, будуть передані Молдовою України у володіння та користування за плату на основі договору оренди строком на 5 років з правом його продовження. Передбачено, що до набрання чинності даної угоди про забезпечення функціонування Дністровського гідроенергетичного комплексу українська сторона виплатить молдовській стороні компенсацію за самовільне використання названих вище ділянок землі, розташованих на території Молдови, за весь час незалежності республіки - в період з 27 серпня 1991 року і до дня підписання контракту. Крім того, Україна зобов'язується компенсувати Молдові щорічний збиток, що завдається рибним запасам внаслідок будівництва комплексу. Сторони домовилися проводити спільний моніторинг якості поверхневих вод в прикордонному пункті поблизу села Наславча для запобігання забруднення водних ресурсів.

Віце-прем'єр, міністр економіки Молдови Валерій Лазер вважає економічно вигідною цю угоду, оскільки республіка зможе, завдяки його підписанню, вирішити низку важливих проблем в молдовсько-українських відносинах, у тому числі, що стосуються визнання прав Молдови на приналежну їй власність, розташовану на території України, а також отримувати додаткові кошти від оренди земельних ділянок, необхідних українській стороні для нормального функціонування Дністровського гідроенергетичного комплексу. Крім того, в особі цього енергокомплексу Молдова отримає ще одне альтернативне джерело електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «Україна орендує у Молдови 14,4 гектарів землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі