пʼятниця, 25 січня 2013 09:19

Лічильниками води і тепла забезпечена лише третина будинків в Україні

Лічильниками води і тепла забезпечена лише третина будинків в Україні
Фото: master-klas.ru

В Україні засобами обліку використання води забезпечені близько 30% будинків, а теплоенергії - 35,5%.

Про це розповіла заступник директора департаменту проектного управління та енергоефективності у сфері життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Ірина Олейнікова в ефірі Українського радіо.

"Міністерством проводиться моніторинг встановлення засобів обліку як по воді, так і по теплу. Наразі за оперативною інформацією станом на 1 січня 2013 року комерційним обліком по воді забезпечено близько 30% (будинків), а тепловими лічильниками - 35,5%", - сказала вона.

У свою чергу голова спілки власників житла України, колишній міністр житлового господарства Олексій Кучеренко пояснив такі низькі показники.

"Так історично склалося. Електричні та газові лічильники були ще за радянських часів, навіть попри те, що електрика та газ були дуже дешевими. Їх встановлювали і для обліку соціалістичного надбання. Другий момент: вода і тепло - принципово інші, ніж газ та електрика, товар. Від газу та електроенергії легко відключити, якщо не заплатили - люди починають дисципліновано ставитися до їхнього споживання. А тепло люди сприймають як соціальне зобов'язання", - зазначив Кучеренко.

Нагадаємо, Кабінет міністрів вніс у Верховну Раду проект закону про вдосконалення відносин у сфері житлово-комунальних послуг та обов'язковий перехід всіх категорій споживачів на комерційний облік теплової енергії і води.

Зараз ви читаєте новину «Лічильниками води і тепла забезпечена лише третина будинків в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі