вівторок, 14 листопада 2023 15:55

Як правильно оцінити власну нерухомість

Ще у далекому вже 2021 році Фонд Держмайна (ФДМУ) повідомив про те, що в Україні створена єдина база даних звітів по оцінці майна. Відповідно, з використанням спеціального модуля електронного визначення оціночної вартості. Тобто, теоретично кожен громадянин міг отримати автоматично сформовану електронну довідку про оціночну вартість об'єкта нерухомості. І все це абсолютно безкоштовно. Потім з цією довідкою, яка дійсна 30 календарних днів, потрібно йти до нотаріуса, щоб переоформити право власності.

Але не все так гладко, як здається на перший погляд. Є певні тонкощі та нюанси. Яку ситуацію із оцінкою нерухомості для нотаріуса маємо станом на кінець 2023го року?

У довідці про автоматичну оцінку може бути вказана зависока вартість. Тому, якщо вас вона не влаштовує, то обов'язково потрібно звернутись до оціночної компанії, яка надасть детальний звіт із обґрунтуванням справедливої ринкової вартості. А з ним уже спокійно йти до нотаріуса.

Поширеним випадком визначення вартості майна є купівля-продаж нерухомості. Сюди відносять житлові будинки, квартири, гаражі, земельні ділянки, нежитлові приміщення тощо.

Оціночні послуги ви можете замовити в відомих українських компаніях "Реал Експерт" та "Ocenka.UA".

Автор: depositphotos.com
  Звернувшись в "Ocenka.UA" ви отримаєте якісну консультацію від спеціалістів компанії та відповіді на всі питання, що вас цікавлять
Звернувшись в "Ocenka.UA" ви отримаєте якісну консультацію від спеціалістів компанії та відповіді на всі питання, що вас цікавлять

Оцінка нерухомості від "Ocenka.UA" ( ocenka.ua )

Основним результатом проведення оцінки є звіт. Це достатньо великий документ, а не звичайна довідка. Звіт оцінювача складається з багатьох розділів, зокрема із обґрунтування розміру визначеної вартості. А його об'єм залежить від складності об'єкту.

Для визначення вартості майна існує три підходи:

• Порівняльний. Це припущення, що нерухомість коштує так само як і така ж аналогічна.

• Дохідний. Вартість нерухомості визначається розміром доходу, який вона принесе власнику.

• Витратний. До вартості нерухомості входять витрати на її будівництво та земельну ділянку до неї.

Витрати на переоформлення нерухомості

Звернувшись в "Ocenka.UA" ви отримаєте якісну консультацію від спеціалістів компанії та відповіді на всі питання, що вас цікавлять. Безпосередньо одним з найважливіших є питання, щодо витрат на перереєстрацію нерухомості.

По-перше при оформленні нерухомості є сплата обов'язкових податків: податок на доходи, військовий збір, та податок в пенсійний фонд.

Далі - вибір нотаріуса. До цього питання потрібно підійти вкрай відповідально, оскільки послуги нотаріусів за оформлення та реєстрацію документів, дуже відрізняються. Тому важливо відвідати декілька нотаріальних контор, а тоді зробити свій вибір.

Величина оцінювальної вартості, визначена оцінювачем, впливає на податки та збори, які ви потім сплачуєте у нотаріуса. Згідно правил, ця вартість повинна бути в межах 25% від вартості, яка визначається оціночним модулем Фондом держмайна України. Також існують випадки коли автоматичний модуль не зовсім коректно відображає вартість майна. Тому для корегування розрахунків вам допоможе компанія "Ocenka.UA".

Ще однією з переваг є те, що звіт наданий оцінювачем, можна використовувати до 6 місяців, а довідка з реєстру дійсна лише місяць.

Автор: depositphotos.com
  Компанія "Реал Експерт" надає послуги з визначення ринкової вартості будинків, квартир
Компанія "Реал Експерт" надає послуги з визначення ринкової вартості будинків, квартир

Оцінка нерухомості від "Реал Експерт" ( realexpert.ua )

Компанія "Реал Експерт" надає послуги з визначення ринкової вартості будинків, квартир ті ін.

Документи, необхідні для проведення оцінки нерухомості

1. Документи, які вказують на те, що квартира належить власнику. До них відносяться договори купівлі-продажу чи дарування, свідоцтво про право власності тощо.

2. Технічний паспорт БТІ.

3. Паспорт або податковий код власника квартири.

Оцінка вартості майна за допомогою модуля ФДМУ значно спрощує і вирішує багато питань. Та існує наприклад, такий випадок, коли вам потрібно оцінити майно і подати документи до суду. Тут автоматична оцінка не підходить, і обов'язково потрібно буде звернутись до професійних оцінювачів, якими є представники "Реал Експерт".

Спеціалісти компанії також помітили, що при використанні оціночного модуля часто відбувається суттєве заниження вартості гаражів та земельних ділянок. Проте вартість багатьох нетипових об'єктів нерухомості, навпаки, визначається значно вище за ринкові показники. А ще слід пам'ятати, що безкоштовна оцінка від Фонду Держмайна діє лише у випадку переоформлення нерухомості у нотаріуса.

В цілому існує дві основні та найпоширеніші мети, коли звертаються до оцінювачів за визначенням вартості нерухомого майна: для нотаріуса та для суду. Не дивлячись на те, що обидва документа мають на меті визначення вартості, процедури проведення і оформлення документів різні. Вони відрізняються і складністю із точки зору оцінювача, адже підготовка документів для надання у суд має безліч особливостей щодо оформлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська економіка зростає - у Мінфіні зробили прогноз

Як визначається вартість нерухомого майна

Перш за все потрібно порівняти та проаналізувати ціни на аналогічні об'єкти, враховуючи такі фактори:

• Місце знаходження. Для порівняння краще обрати об'єкт, що знаходиться неподалік.

• Тип будинку. Оскільки ціни квадратних метрів в панельних будинках, "хрущівках" та новобудовах суттєво різняться.

• Визначення поверху. Зазвичай, вартість квартир на перших чи останніх поверхах дешевша ніж такі ж квартири на середніх поверхах.

• Внутрішнє оздоблення. При порівнянні, переважно, обирається квартира з таким же рівнем ремонту.

• Поправка на торг. В ході переговорів продавця з покупцем може бути визначений розмір знижки.

Звертайтеся в "Реал Експерт", де ви отримаєте найбільш вичерпну інформацію. А спеціалісти компанії старанно та відповідально підійдуть до роботи будь-якого рівня складності. При цьому все буде виконано якісно та з дотриманням чітко та заздалегідь обумовленого терміну.

Експерти прогнозують підвищення комунальних послуг в Україні у 2024 році.

До завершення опалювального сезону тарифи на комунальні послуги в Україні залишаться незмінними. Підвищення цін повинно врівноважуватися субсидіями для населення, розповіла експертка з житлово-комунальних програм Тетяна Бойко, передає "24 Канал".

"За рекомендацією США Україна повинна провести лібералізацію ринку комунальних послуг, позбавляючись від "ручного" регулювання цін", - сказано в повідомленні.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно оцінити власну нерухомість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі