пʼятниця, 13 жовтня 2023 13:47

Українська економіка зростає - у Мінфіні зробили прогноз

Українська економіка зростає - у Мінфіні зробили прогноз
Міністр фінансів Сергій Марченко прогнозує зростання економіки України. Фото: mof.gov.ua

Цього року економіка України зросте на 4,7% після падіння на 29,1% у 2022 році.

Окрім того, очікується уповільнення інфляції. Про це на зустрічі фінансового блоку G7 заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, повідомляє прес-служба Мінфіну.

За його словами, економіка України демонструє стійкість протягом поточного року. Інфляція знижується швидше, ніж очікувалось, до 7,1% у вересні 2023 з 26,6% у 2022 році.

"Завдячуючи нашим партнерам, міжнародна фінансова підтримка ритмічна та передбачувана, загальний обсяг якої - 33,8 млрд доларів у 2023 році", - зазначив Марченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні податки на гральний бізнес випередили деякі країни світу – ЗМІ

Він наголосив, що бюджет-2024 передбачає акумулювання максимальних ресурсів на сектор безпеки і оборони, з видатками на рівні поточного року, а також створення умов для розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу. Разом з тим передбачено збільшення видатків на соціальний захист та гуманітарну допомогу. Дефіцит держбюджету прогнозується у розмірі $42,9 млрд.

Марченко також подякував партнерам за запевнення у збереженні підтримки на наступний рік.

"Ми вже маємо низку домовленостей із такими країнами як Японія, Великобританія. Також Україна та ЄС активно працюють над створенням Ukraine Facility на 2024-2027 роки загальним обсягом €50 млрд. Виконання Україною умов, визначених у співпраці з МВФ, дозволить Україні отримати $5,4 млрд у рамках програми EFF у наступному році. Проте, навіть враховуючи всі ці зобов'язання, дефіцит залишається на високому рівні", - додав Марченко

Він також висловив сподівання, що донори допоможуть Україні у забезпеченні соціальних та гуманітарних видатків у повному обсязі.

Президент Володимир Зеленський підписав Указ, яким увів в дію рішення Ради національної безпеки й оборони про збільшення оборонного бюджету України на 2024 рік. РНБО доручила уряду закласти в держбюджеті не менше 21,6% від ВВП на забезпечення національної безпеки й оборони.

Фінансування потреб сектору безпеки і оборони України доручено передбачити в обсязі не менше 1,69 трлн гривень.

Зараз ви читаєте новину «Українська економіка зростає - у Мінфіні зробили прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі