середа, 03 січня 2024 11:37

Індекси середньозважених цін УЕБ на деревину допомагають зорієнтуватися на ринку
Подія

Українська енергетична біржа проводить відкриті, конкурентні та доступні торги необробленою деревиною та намагається зробити максимально зручні умови для їх учасників. Для створення бенчмарку та прозорості на УЕБ впровадили індекси середньозважених цін на круглі лісоматеріали та деревину дров'яну. Переглянути їх може кожен охочий на сайті біржі у розділі "Біржові котирування".

Наразі на УЕБ розраховують місячні та тижневі індекси на вказаний ресурс. Дані показники допомагають учасникам торгів зорієнтуватися на ринку, зважити свій діловий потенціал та у потрібний період провести вигідну операцію купівлі-продажу.

Так, якщо взяти за приклад місячні середньозважені ціни на таку породу як дуб, то можна простежити наступну тенденцію вартості даного виду сировини. У вересні ціна дуба звичайного за куб. м складала 25 435, 96 грн, у жовтні вона зменшилась до 21 860, 34 грн, а у листопаді піднялася до 21 935,24 грн. На таку породу як ясен звичайний спостерігається зростання ціни. У вересні її вартість за куб. м складала 5 249,17 грн, у жовтні 5 924,33 грн, а у листопаді вже 6 492,38 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Публікація цінових індексів робить ринок деревини більш прозорим – дослідження КШЕ

 

Тижневі індекси середньозважених цін показують вартість сировини за коротші періоди.

Що стосується розрахунку, то індекси цін на необроблену деревину розраховують на найпопулярніші породи круглих лісоматеріалів виходячи з середньозваженої ціни відповідно до асортименту, породи та класу якості необробленої деревини.

Індекси цін на деревину дров'яну розраховують за видами продукції (промислового та непромислового використання) та групами порід шляхом ділення загальної вартості деревини (з ПДВ) за відповідний період на суму обсягів проданого ресурсу за укладеними біржовими угодами.

"На УЕБ ціни на ресурс формуються виключно в умовах конкуренції за принципом попиту та пропозиції і є ринковими. Тобто реалізувати чи придбати сировину можна за її справжньою вартістю. Ми намагаємось зробити торги максимально зручними для учасників, а тому запроваджуємо нові інструменти та сервіси, які є практикою провідних світових бірж. Одним з таких сервісів є індекси середньозважених цін, що постійно оновлюються та допомагають учасникам простежити кон'юнктуру ринку", – зазначив заступник генерального директора ТОВ "УЕБ" Костянтин Шевчук.

Ринок деревини України сьогодні успішно функціонує. З липня 2021 року державні лісові господарства реалізовують ресурс виключно на ліцензованих біржових торгах, у відповідності до змін законодавчих норм та рішення Юрія Болоховця.

Зараз ви читаєте новину «Індекси середньозважених цін УЕБ на деревину допомагають зорієнтуватися на ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі