вівторок, 26 лютого 2013 09:10

Фонд гарантування вкладів вирішив не збільшувати банкам відрахування

Фонд гарантування вкладів вирішив не збільшувати банкам відрахування
Фото: fg.org.ua

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вирішив не вимагати значного підвищення розміру відрахувань з депозитного портфеля.

Фонд врахував претензії установ і знизив удвічі значення коефіцієнтів, завдяки яким планував в рази наростити кошти для виплати компенсацій вкладникам збанкрутілих банків, пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Банки заощадять на ризиках".

Зараз банки платять у ФГВФО регулярний щоквартальний збір: 0,5% суми вкладів у гривні, 0,8% - в іноземній валюті. Однак на початку січня фонд запропонував перемножити ставки на нові коефіцієнти. Базовий коефіцієнт 1, який не призведе до збільшення збору, пропонувалося застосовувати в трьох випадках: якщо середньозважена депозитна ставка банку вищою від середньоринкової не більше ніж на 1 процентний пункт (п.п.); якщо депозити населення становлять до 35% пасивів банку; якщо валютних вкладів у банку не більше, ніж гривневих. В інших випадках розміри трьох коефіцієнтів могли становити 1,2, 1,4, 1,6 або 1,8.

Однак через місяць їх значення були знижені до 1,1, 1,2, 1,3 і 1,4, повідомили в Українському кредитно-банківському союзі. Найбільше банки платитимуть, якщо їх відсотки за депозитами вище від ринкових на 4 п.п.; вклади займають понад 50% пасивів банку, а вкладів у валюті в 2,5 раза більше, ніж у гривні.

Виходячи з коефіцієнтів 1,2-1,8, відрахування з валютних депозитів повинні були вирости до 4,67%, а в гривні - до 1,62%. Тепер же банкам загрожують відрахування максимум в 2,2% з валютних вкладів і 1,62% - з гривневих. Середньоринкову ставку за вкладами у національній та іноземній валютах буде вважати НБУ за формою N350-Д.

Зараз ви читаєте новину «Фонд гарантування вкладів вирішив не збільшувати банкам відрахування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі