середа, 22 лютого 2017 00:17

Економіст порадив, як позбутися вугільної залежності

Економіст порадив, як позбутися вугільної залежності
Андрій Новак/facebook.com

Україна повинна сформувати запас вугілля на 2-3 місяці.

У такий спосіб убезпечить себе від вугільної залежності. Про це написав на сторінці у Facebook Андрій Новак.

"Маючи постійно на складах 2-3 місячний запас вугілля, Україна може впевнено почувати себе при будь-яких обставинах. Першочерговим є формування енергетичної незалежності від постачання з ОРДЛО", - написав економіст.

Щороку Україна споживає близько 9 тон вугілля марки "А". За 3 роки не сформували незалежність від постачання вугілля із зони АТО. І наступні 1-1,5 місяця ОРДЛО — єдиний швидкий варіант постачання вугілля марки "А".

"Перше - це переобладнання станцій з марки "А" на марку "Г". Простіше і правильніше всього це зробити на двох блоках ТЕС — це мінус 1 мільйон тон вугілля марки "А". На це потрібно біля півроку. Гроші — не проблема. Це енергетика — завжди готові як не інвестори, то кредитори. Уже було обіцяно зробити це в 2015 році, потім в 2016-му, тепер нова обіцянка це робити в 2017 році", - пише Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін увів надзвичайні заходи в енергетиці

Ще 1,5 млн тонн вугілля марки "А" можна замінити за допомогою "Бурштинського енергетичного острова".

"Бурштинський енергетичний острів" відключений від Об'єднаної енергетичної системи України і підключений до європейської. Є технічна можливість "розвернути" 3 блоки Бурштинської ТЕС загальною потужністю 600 МВт в ОЕС України. Таким чином, ці блоки, що працюють на марці "Г", можуть замінити блоки на марці "А", - пише Новак.

Поставки вугілля слід диверсифікувати. Торік у портах Туреччини воно коштувало значно дешевше, ніж за формулою "Роттердам +".

"Крім того, "Роттердам+" працює на обидві групи вугілля — дефіцитну "А" і профіцитну "Г". Надприбутки по "Г" мали би спрямувати на закупівлю марки "А". За рік портова інфраструктура дозволяє перевалювати 5 мільйонів тонн вугілля марки "А". Імпортувати можна з ПАР, США, Австралії, В'єтнаму, Китаю", - пише економіст.

Уряд перейшов на "ручне управління" ТЕС з максимальним навантаженням на газовому вугіллі. За потреби залучать періодичні відключення електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «Економіст порадив, як позбутися вугільної залежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі