Ексклюзиви
понеділок, 19 грудня 2016 13:54

Економіст пояснив, чому саме зараз вирішили націоналізувати Приватбанк

Економіст пояснив, чому саме зараз вирішили націоналізувати Приватбанк
www.epravda.com.ua

Щоб докапіталізувати Приватбанк, держава надрукує гроші. За "дірку" в 148 млрд грн українці заплатять з власної кишені. Про це розповів Gazeta.ua економіст Андрій Новак.

– Приватбанк вирішили націоналізувати саме зараз, бо, напевно, домовилися президент і попередні власники банку. Через ці домовленості процес пройшов порівняно цивілізовано, а не так дико, як ліквідовували банки попередні 2,5 року. Приватбанк - найбільший на сьогодні банк. У ньому обслуговуються найбільше фізичних та юридичних осіб, ніж у будь-якому іншому. Через це держава не могла по-іншому вчинити, аніж націоналізувати та збільшити його капітал на 148 мільярдів гривень.

Чому взагалі це відбулося?

- Це наслідок міжособистісного конфлікту між власниками цього банку та президентом. У певний момент ті вирішили виводити з банку гроші. Через те утворилася "дірка" в 148 мільярдів. Безумовно, до цього конфлікту власники банку не збиралися спустошувати його, продавати чи віддавати. Це був один з найуспішніших банків. Докапіталізують банк за рахунок платників податків. Для цього надрукують гроші. Через це збільшиться інфляція, а гривня девальвуватиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приватбанк продадуть - уряд

Яких коливань курсу варто очікувати?

- Нинішні коливання на валютному ринку - наслідок панічних настроїв. Люди побігли до банкоматів, обмінних пунктів. Якщо в цій ситуації регулятор поведе себе правильно - забезпечить коштами банк, то паніка спаде за кілька днів. НБУ має наповнити банкомати готівкою. Забезпечити рахунки безготівковими грошима. Українці мають побачити, що без проблем знімають суми, які їм потрібні. Отже, в банку гроші є. Це залежить від того, наскільки у Нацбанку підготувалися до націоналізації.

Які можливі сценарії розвитку подій?

- Усе залежить від мотивів президента. Є попередня заява міністра фінансів, що держава стабілізує ситуацію в банку і згодом його продасть. Подібні заяви лунали й щодо націоналізованого Укргазбанку, але і досі його не продали. З іншого боку, за рахунок українців банк можуть оздоровити, а потім здоровим, наповненим нашими грошима, продати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Націоналізація Приватбанку: експерт назвав ризики для економіки

Чи варто побоюватися заморожування виплат?

- Це залежить від того, як регулятор наповнюватиме грошима банк. Якщо люди схочуть зняти грошей більше, ніж є в фінустанові, то виплати доведеться заморозити на якийсь час. Якщо динаміка наповнення банку коштами буде більша, ніж зняття грошей, то для заморожування не буде причин.

До якого сценарію більше схиляєтеся Ви?

- В інтересах влади не доводити ситуацію до критичного рівня. Мова йде про надто великий банк. Його клієнти - майже вся країна.

Кабінет міністрів і Рада нацбезпеки та оборони України підтримали націоналізацію Приватбанку. В НБУ потребу докапіталізації оцінюють у 148 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Економіст пояснив, чому саме зараз вирішили націоналізувати Приватбанк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути