понеділок, 08 квітня 2024 09:05

Долар дорожчає: в НБУ назвали причини

Долар дорожчає: в НБУ назвали причини
Ситуація на валютному ринку залишається контрольованою. Фото: pixabay.com

Національний банк України назвав причини зростання курсу долара останнім часом.

З другої половини березня активізувалися видатки уряду після суттєвого скорочення на початку року, йшлося під час зустрічі правління НБУ з керівниками 30 найбільших банків, звітує пресслужба фінустанови.

"Разом із вичерпанням ефектів від продажу валюти для сплати річних податків це вплинуло на зростання попиту на валюту. Як наслідок, гривня послабилася", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гривня зміцнилася після вихідних

Водночас ситуація на валютному ринку залишається контрольованою, а курсові коливання - незагрозливими.

"НБУ надалі покриватиме структурний дефіцит валюти на ринку, завдяки чому гривня зможе не лише послаблюватися, а й зміцнюватися, як і було в попередні періоди", - зазначили в центробанку.

Глибина валютного ринку також збільшувалася. У березні вона зросла до $119 млн за день порівняно з $34 млн за день до переходу до керованої гнучкості.

"Різниця між готівковим та офіційним курсом наразі становить 0,7%, що менше, ніж у попередні періоди. Обидва чинники збільшують стійкість валютного ринку України", - додали в НБУ.

Курс долара на міжбанку за березень зріс приблизно на 80 коп. із 38,2 до 39 грн. Офіційний курс НБУ піднявся на 2,7% із 38,2 грн/долар на 29 лютого до 39,22 грн/долар на 29 березня. Упродовж місяця курс неодноразово оновлював рекорди. Історичний максимум було зафіксовано 27 березня - 39,34 грн/долар. Готівковий курс зріс на 80 коп. до 39,4 грн/долар.

Упродовж 2024 року курс долара до гривні коливатиметься відповідно до ринкових умов та сезонності. Національний банк України має забезпечити курсову стійкість та привабливість гривні, сказав голова НБУ Андрій Пишний.

Зараз ви читаєте новину «Долар дорожчає: в НБУ назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі