неділя, 07 січня 2024 15:59

В НБУ сказали, що буде з курсом долара цього року

В НБУ сказали, що буде з курсом долара цього року
Курс долара до гривні цього року буде коливатися. Фото: Pexels

Упродовж 2024 року курс долара до гривні буде коливатися відповідно до ринкових умов та сезонності.

Національний банк України має забезпечити курсову стійкість та привабливість гривні, сказав голова НБУ Андрій Пишний в ефір телемарафону, передає Gazeta.ua.

Він сказав, що з початку повномасштабної війни Нацбанк був змушений зафіксувати офіційний курс. Спочатку це було 29,25 грн/долар, з липня 2022 року - 36,6 грн/долар. Такий режим призводив до множинності курсів: офіційний, курс міжбанківського ринку, курс сірого ринку, курс в обмінниках.

Готівковий курс постійно рухався. У жовтні 2022 року коли офіційний курс був 36,6, а в обмінниках долар продавали по 41-42 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс валют рвонув униз перед вихідними

"Якщо ця різниця суттєва, виникає арбітраж, спекуляції і неможливість забезпечити курсову стійкість і, що важливо, формувати очікування стабільності", - пояснив Пишний.

Однією з задач НБУ було прибрати множинність курсів. З жовтня Нацбанк відмовився від фіксації курсу та перейшов до керованої гнучкості курсу.

"НБУ буде присутнім на валютному ринку та згладжувати надмірні і небезпечні коливання. Люди отримали право вибору: купувати долар, який може як зрости, так і впасти, або залишати заощадження в гривневих активах, які дають значний дохід", - сказав він.

Пишний додав, що НБУ традиційно не дає прогноз щодо курсу долара "але декларує, що буде ефективно забезпечувати мандат цінової стабільності і курсової стійкості".

3 жовтня Національний банк запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу. Новий курсовий режим посилить стійкість української економіки і валютного ринку.

Керована гнучкість курсу відрізняється від режиму "плаваючого" курсоутворення, який діяв в Україні до 24 лютого минулого року.

За поточного режиму НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому.

НБУ, зокрема, компенсуватиме структурний дефіцит валюти. Завдяки цьому курс зможе змінюватися в обидва боки: зростати та знижуватися.

Крім того, НБУ суттєво обмежуватиме курсові зміни, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення. Офіційний курс визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ.

Водночас курс на тих сегментах ринку, де мають змогу купувати і продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і останні півтора року. Йдеться як про готівковий ринок, так і про карткові курси банків.

Зараз ви читаєте новину «В НБУ сказали, що буде з курсом долара цього року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі