четвер, 28 квітня 2011 15:05

Цукру в Україні вистачить тільки до початку літа - експерт

Цукру в Україні вистачить тільки до початку літа - експерт

Згідно з даними Українського клубу аграрного бізнесу, в І кварталі поточного року в Україну було імпортовано всього 2,6 тис. т бурякового цукру, переважно з Білорусі.

"Це всемеро менше імпортованих обсягів даного продукту за аналогічний період попереднього року. Таку ж тенденцію можна прослідкувати й по інших видах цукру - глюкозі, фруктозі, цукрових сиропах, об'єми імпорту яких зменшилися втричі", - розповів Gazeta.ua експерт з аграрних ринків УКАБ Тарас Висоцький.

Також, за словами фахівця, упродовж першого кварталу поточного року не імпортувався в Україну тростинний цукор-сирець.

Торік за аналогічний період його завезли 21,8 тис. т. Україна при вступі в СОТ погодилася на щорічний імпорт по пільговому митному тарифу 267,8 тис. т цукру-сирцю.

"Імпортом цукру-сирцю займаються приватні компанії, передусім цукрові заводи. Наприкінці лютого нинішнього року Кабмін змінив умови ввезення. По-перше, імпортер повинен мати ліцензію Мінекономіки, яка діє протягом року, і підписані контракти. Тепер ще потрібно погодження від Мінагропрому і Держрезерву. До 22 березня проводили конкурс на отримання ліцензій. Тому у першому кварталі через адміністративні неузгодження імпортери практично не могли працювати", - зазначив Висоцький.

На думку експерта, ці ускладнення спричинені намаганням чиновників покращити контроль за імпортом цукру, щоб мати точні дані щодо обсягів завезеної продукції і резерву. Таким чином держава хоче впливати на цінову кон'юнктуру ринку.

"На даний момент дефіциту цукру в Україні нема. Але у той час, коли світові ціни на цукор упали, у нас за місяць вони піднялися в опті від 8 тис. грн за тонну до 8750. Виробники бачать, що імпорт зупинився, тому підвищують вартість продукту, бо запаси зменшуються. До нового врожаю, тобто до вересня, наявного в країні цукру не вистачить. Його запасів лишилося до початку літа", - зробив прогноз Висоцький.

Зараз ви читаєте новину «Цукру в Україні вистачить тільки до початку літа - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі