пʼятниця, 02 липня 2021 13:21

Ціни на газ в Україні побили рекорд у 15 тис. грн

Ціна природного газу на торгах 2 липня перевищила позначку в 15 тис. грн за 1 тис. куб. м. Цей показник є абсолютним рекордом за всю історію.

Автор: Олена Луценко
  За день вартість газу зросла більш ніж на 1,5 тис грн
За день вартість газу зросла більш ніж на 1,5 тис грн

За день до цього середньозважена ціна природного газу на Українській енергетичній біржі була на рівні 13,4 тис. грн за 1 тис. куб. м. За день вартість газу зросла на понад 1,5 тис. грн, пише Економічна правда.

Ціни газу на європейському ринку теж ростуть. Це відбивається на внутрішньому ринку.

Вартість природного газу на нідерландському хабі TTF до кордону України станом на 2 липня становила 16,637 тис. грн за 1 тис. куб. м, повідомляє Українська енергетична біржа.

Наведена вартість враховує ціну газу на хабі, вартість транспортування газогонами Європи, тариф для точки входу в ГТС України й ПДВ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фейкові борги за газ: як зібрати докази та виграти суд

Ціни на природний газ зростають через сезонні чинники. Це високий попит, низькі запаси у сховищах, а також зловживання російського Газпрому, який штучно обмежує обсяги постачання палива на європейський ринок.

Газопостачальні компанії підняли місячні тарифи на газ для населення на липень. Ціни за паливо досягають 15,5 грн/куб. Наприклад, "Нафтогаз України" встановила місячний тариф на липень на рівні 13,13 грн/куб., у червні був 11,94 грн.

Однак підвищення не торкнеться більшості споживачів, оскільки з 1 травня діє річний тариф, який не можна збільшувати, повідомляє профільне видання "Газправда".

Зараз ви читаєте новину «Ціни на газ в Україні побили рекорд у 15 тис. грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі