понеділок, 21 лютого 2011 08:24

Ціни на бензин зростуть вже цього тижня

Ціни на бензин зростуть вже цього тижня

Вже цього тижня подорожчає бензин, подолавши психологічний бар'єр у 9 гривень за літр А-95. Слідом за ним подорожчають і А-92, А-80, дизпаливо, пише газета "Сегодня".

Причому, за прогнозами експертів, зростання цін може виявитися значним - відразу на 30-40 копійок. Тобто літр А-95 коштуватиме не 8,75-8,90, а 9,20-9,40 грн / л. Причина економічна - це нафта, що подорожчала за 4 місяці з $ 82 до $ 100 за барель (160 л). Сьогодні має відбутися засідання експертно-аналітичної групи (ЕАГ) при Кабміні. До неї входять представники профільних міністерств і відомств, трейдерів і незалежні експерти.

Як повідомило нам джерело в міністерстві, ЕАГ встановить новий ціновий коридор на наступну декаду, в межах якого перебуватиме ціна на нафтопродукти - за прогнозами, максимально 9,4 грн / л. Остання зустріч пройшла 28 січня, і на ній учасники ринку і віце-прем'єр Андрій Клюєв домовилися стабілізувати ціни на А-95 в межах 9 грн / л на першу половину лютого, що й було виконано.

Нагадаємо, це передбачає меморандум між Кабміном і трейдерами, підписаний ще в 2006 році, коли Віктор Янукович був прем'єром. Відтоді домовленості переважно дотримуються, і палива на заправках вдосталь, як імпортного, так і вітчизняного. Хоча ціни іноді виходять за межі коридору, як це було в січні, у зв'язку з чим Антимонопольний комітет почав розслідування про обгрунтованість їх зростання, яке поки що триває.

За прогнозами директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, об'єктивна вартість високооктанового бензину з урахуванням нових ставок акцизу, введених з січня, і високих світових цін на нафту на сьогодні має становити близько 9,50 грн / л.

"Ми бачимо, що уряду вдалося на якийсь час відтягнути подорожчання, але об'єктивні чинники говорять про подальше зростання ціни", - сказав Куюн.

Заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев підрахував, що зараз реальна ціна українського бензину А-95 - близько 9 грн / л, імпортного - не вище 9,2 грн / л, і подорожчання можливе вже днями. Подальше залежить від світових котирувань на нафту. При цьому збережеться традиційна різниця в 30-40 копійок між імпортними та українським бензином, насамперед у Києві та великих містах, де багато дорогих іномарок. Рябцев каже, що основна причина цього - якість палива.

"Наші НПЗ практично не випускають бензину якості Євро-4 і Євро-5, на яких їздять такі авто, тому споживач платить дорожче, щоб не гробити двигун", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на бензин зростуть вже цього тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі