понеділок, 12 листопада 2018 09:30

Більшість областей України залишиться без нових "швидких" - Дубіль

Більшість областей України залишиться без нових "швидких" - Дубіль
Нардеп Валерій Дубіль сказав, що замість всієї України, кошти на оновлення "швидких" дадуть лише 6 регіонам. Фото: Батьківщина

Замість комплексного підходу до розвитку мережі екстреної медичної допомоги ("швидких") по всій території України, влада планує виділяти кошти тільки на окремі регіони – 5 областей і 1 місто – і менше половини від необхідної суми. Про це в блозі на сайті "Киеввласть" написав народний депутат України, член фракції "Батьківщина", член комітету ВР з питань бюджету Валерій Дубіль.

За його словами, у 2019 році влада планує запустити "новий" пілотний проект з оновлення матеріально-технічної бази "екстренки" лише у кількох областях. На нього з бюджету виділяють 922,57 млн грн. При цьому, за підрахунками експертної групи Дубіля, реальна потреба для оновлення всього автопарку та інфраструктури – 6,8 млрд. грн. З урахуванням потужностей вітчизняних підприємств, які можуть виготовляти та переобладнувати спеціальний медичний транспорт (1100 автомобілів на рік), цей проект можна було б реалізувати протягом трьох років, вкладаючи щороку 2,3 млрд. грн., пише народний депутат. І при цьому можна було б забезпечити автомобілями та диспетчерськими центрами всю Україну, а не лише окремі регіони, додає він.

В Україні, згідно з нормативом, має бути 4426 одиниць спеціального медичного транспорту, з них: тип В (екстрена допомога) - 3665 одиниць, тип С (реанімобілі) - 761 одиниця. Нині на балансі є тільки 2965 одиниць автомобілів швидкої медичної допомоги, з них: тип В - 2725 одиниць, тип С - 240 одиниць.

З усього цього переліку техніка та спеціалізований санітарний транспорт в середньому на 60-70% застарілий, фізично зношений і потребує заміни.

Дубіль відзначає, що обрані для пілоту області вже неодноразово брали участь в подібних урядових програмах. "Тобто, уряд вирішив показати "реформу" в окремих, обраних областях, які і так можна назвати "вітриною для виставки", бо у них система ЕМД (екстреної меддопомоги) розвинена найкраще. Для цього він закидає їх грошима. Зробить він це за рахунок інших областей", - вважає народний депутат.

На його думку, якби провладна більшість хотіла реформувати "екстренку" насправді – то фінансувала б усіх рівномірно.

"На жаль, чинна влада пішла іншим шляхом і намагається заробити собі бонуси на прийдешніх виборах, знову закидавши грошима одних, і кинувши напризволяще інших. Та наші люди – не сліпі. Вони розуміють: між робити "абищось для видимості" і "робити максимально якісно" у однакових умовах є велика різниця. Впевнений, за три роки після зміни влади ми зможемо створити в Україні дійсно ефективну систему екстреної медичної допомоги – чекати залишилось недовго", - підсумував депутат.

Зараз ви читаєте новину «Більшість областей України залишиться без нових "швидких" - Дубіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі