четвер, 12 травня 2011 10:04

Бензин в Україні дорожчатиме через білоруський біодизель?

Бензин в Україні дорожчатиме через білоруський біодизель?

У квітні на українському ринку з'явився білоруський біодизель, експорт якого з республіки не обкладається митом.

Експерти зазначають, що його поява може стати причиною подальшого подорожчання всіх видів палива, оскільки змушує українських нафтопереробників скорочувати обсяги виробництва, пише видання "Комерсант-Україна" у публікації "Біодизель яскраво спалахнув".

За даними Міненерго, в січні-квітні переробка нафтової сировини на НПЗ і ГПЗ України скоротилася на 28,9% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до 2,7 млн ??т. А обсяг переробки нафти в квітні знизився на 53,2% до квітня 2010 року, до 585,7 тис. т. Нагадаємо, за підсумками I кварталу переробка нафти в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшилася на 17,1%.

Як розповіло високопоставлене джерело в Міненерго, це пов'язано з тим, що в квітні в Україні почало надходити білоруське біодизельне паливо. Воно проводиться на ТДВ "Белнефтегаз" з російського дизельного палива з домішкою 0,2% біодобавок. Згідно з білоруським законодавством, така суміш не обкладається експортним митом, в той час як мито на звичайні види палива становить $ 216 за тонну.

Голова правління ПАТ "Укртатнафта" Павло Овчаренко заявив, що заводи в квітні були змушені різко скоротити обсяг переробки.

"Для нас сьогодні кожна тонна переробленої сировини приносить $ 90 збитків. При такій економіці скорочення переробки - це спроба знизити втрати", - сказав він.

У прес-службі ВАТ "Галичина" повідомили, що ще в березні, до появи біодизельного палива з Білорусі, втрати від переробки однієї тонни нафти становили $ 75-80, а в квітні зросли на $ 10-15. За даними Овчаренка, обсяги поставок нафти падають, і розрив з п'ятьма місяцями минулого року може бути ще більш істотним.

Зараз ви читаєте новину «Бензин в Україні дорожчатиме через білоруський біодизель?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі