понеділок, 09 травня 2011 18:52

Бензин подешевшає у другій половині року - експерт

Бензин подешевшає у другій половині року - експерт

Зниження вартості бензину варто очікувати починаючи з другої половини 2011 року.

Таку думку висловив заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев у ефірі Першого ділового каналу.

"5 травня відбулося різке зниження цін на нафту приблизно на 11 дол. Ми вважаємо, що це зниження локальне і не є зміною тренду. На мій погляд, це підготовка до наступного зростання, яке відбудеться наприкінці травня після початку військової операції в Лівії. Але стан світової економіки свідчить про те, що та мильна бульбашка, яка існує зараз, буде зруйнована і десь до кінця осені ми матимемо зменшення цін на нафту на рівень 70-75 долл за барель. Відповідно, думаю, вже в другій половині року українським автомобілістам слід чекати зниження цін на бензин і на дизельне паливо", — сказав він.

За словами експерта, зараз роздрібна маржа в мережах операторів, які працюють на "білому" ринку, не перевищує 5%.

"Це європейський рівень роздрібної маржі, тобто можна сказати, що трейдери зараз наживаються на українських споживачах. Скоріше на все, наживаються ті спекулянти, які завозять сюди паливо контрабандою без сплати податків за якимись пільгами, або ті, які реалізують бодягу", — наголосив він.

Рябцев додав, що "якщо ми купуємо на заправках паливо, яке на 5-8% дешевше, ніж у сусідів, це означає, що підтримуємо недобросовісних гравців на ринку".

Крім того, на думку експерта, дефіцит палива, подібний до того, що стався у Росії, не загрожує Україні.

"Немає сенсу запасатися бензином. Потрібно лише визначитися, чи можемо ми, як споживачі, зберегти ті обсяги закупівлі палива, які були досі. Єдине, що я можу як точно такий же споживач порадити, своїм "колегам", це економити, підвищувати ефективність використання свого транспортного засобу. Чим гірше паливо, наприклад, А-92, особливо якщо воно литовського чи білоруського виробництва? Чим гірше, наприклад, пропан-бутан, якщо ми їздимо більше ніж 12 тис км на місяць?", — підкреслив Рябцев.

Зараз ви читаєте новину «Бензин подешевшає у другій половині року - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі