понеділок, 02 червня 2014 18:22

Банки припиняють видавати готівку

Банки припиняють видавати готівку
Фото: fakty.ictv.ua

Уже тиждень "Старокиївський банк" не видає клієнтам готівку. Раніше встановили ліміт на зняття грошей з депозитів.

Про це Gazeta.ua розповіла киянка Олена Дунаєвська.

"Ліміт на розрахунок в торгових точках ввели 21 травня. А вже 23 і до цього часу навіть 50 гривень не можу зняти. 29 травня не змогла розрахуватися за шкарпетки. Мовляв, ліміт вичерпаний. Була покупка на 56 гривень, - розповідає клієнтка. - Знайома працює в Нацбанку. Порадила дзвонити до них на гарячу лінію. Коли немає жодних заборон на зняття готівки, за такі незаконні дії банки отримуватимуть дуже високі штрафи від Нацбанку".

Інформацію про те, що дійсно є проблеми з готівкою, підтвердили працівники банку.

"Дійсно є проблеми з виплатами і не тільки в нашому банку. Причина цьому — складна економічна і політична ситуація в країні. Скільки це триватиме, не можу відповісти. Але пропри це ми намагаємося допомагати своїм клієнтам. В кого нагальні платежі, то пропускаємо без черги. Як тільки з'являється готівка, ми телефонуємо клієнтам і вирішуємо їхнє питання, - пояснює Ірина Мельникова з прес-служби банку "Старокиївський". - Обробляємо кожну заяву, отриману як з офіційного сайту банку так і з відділень банку. Також хто сплатив через наш банк за комунальні платежі, хай не хвилюються. Всі їхні гроші зараховані на особисті рахунки підприємств, які надають їм послуги. Просто раджу зберігати квитанцію".

В розпачі клієнти пишуть заяви, щоб розірвати договори з банком.

"Я ледь добилася, щоб написати цю заяву. Мені відмовили перевести гроші на мій особистий рахунок в іншому банку. Вони порушують умови договору, не кажучи вже про ліміт та про заборону зняття готівки. Поки відповіді немає. Усно мені пояснюють, що вони трималися до останнього, треба пережити. В такій ситуації були і інші банки. Мовляв, подивіться, що робиться. Крим вже не наш. На Сході війна. Просять потерпіти і все владнається. Але мені потрібні гроші, бо час народжувати. Я на дев'ятому місяці вагітності" — зауважує Дунаєвська.

Економіст Олександр Охріменко прогнозує, що ситуація стабілізується лише в кінці року.

"Подібне спостерігаємо в багатьох малих банках. Офіційно вони обмежувати зняття готівки не можуть, але де-факто це роблять. Люди пишуть скарги в Нацбанк, але зараз це нічого не дасть, він не реагує на звернення громадян. Там тих заяв мільйон. Теоретично банк можуть оштрафувати. Та фізично у відділеннях банків готівки немає. Десь 25 відсотків бізнесу перейшло в тінь, на готівковий розрахунок. Від послуг банків відмовилися. Поки банківський ринок не повернеться до нормальної роботи, доти це триватиме. Є надія, що до грудня все стабілізується. Раджу переоформляти депозити. Гроші бажано тримати в великих банках", - каже економіст.

Зараз ви читаєте новину «Банки припиняють видавати готівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі