пʼятниця, 14 жовтня 2011 11:29

Арбузов визнав: Ситуація з платіжним балансом невизначена

Арбузов визнав: Ситуація з платіжним балансом невизначена

Ситуація з платіжним балансом України у 2012 році є невизначеною і залежатиме від багатьох факторів, серед яких: продовження співпраці з МВФ, здатність світової економіки успішно подолати поточну кризу, зміна умов постачання газу з Росії та інші.

Про це заявив глава Національного банку Сергій Арбузов інтерв'ю газеті "Экономические известия".

"Але в базовому сценарії ми прогнозуємо, що приплив капіталу буде достатнім для фінансування дефіциту поточного рахунку", - сказав він.

За його словами, дефіцит поточного рахунку на наступний рік, за оцінками Нацбанку, не сильно зміниться в порівнянні з даними цього року - близько 4-4,5% ВВП.

"З одного боку, триватиме зростання великими темпами неенергетичного імпорту товарів, що буде стимулюватися інвестиційним і споживчим внутрішнім попитом. З іншого боку, позитивні ефекти на поточний рахунок нададуть приплив туристів на Євро-2012 і скорочення закупівель природного газу", - пояснив свій прогноз Арбузов.

Кажучи про прогноз сальдо зведеного платіжного балансу на 2011 рік, він зазначив, що Нацбанк дещо відкоригував його з $ 500 млн у бік зменшення. Але зазначив, що сальдо буде позитивним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк зараз займається зачищанням помилок уряду - експерт

Глава НБУ уточнив, що цей прогноз враховує зниження цін на світових товарних ринках в останній місяць, які призводять до скорочення надходжень від експорту товарів і очікуване зниження припливу іноземного капіталу в країну за фінансовим рахунком внаслідок погіршення ситуації на світових фінансових ринках. У той же час він зазначив, що частково ці негативні фактори будуть компенсуватися очікуваними високими обсягами експорту зернових нового врожаю.

Арбузов підкреслив, що Національний банк готовий до такого розвитку подій і здатний забезпечити стабільність на вітчизняному фінансовому ринку за рахунок використання всіх можливих інструментів і ресурсів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Платіжний баланс України не дорахувався $ 370 мільйонів

"Сьогодні центробанк сповідує не практику утримання курсу, а політику згладжування курсових коливань. Якщо ми бачимо, що дисбаланс попиту та пропозиції на міжбанківському ринку викликаний не ситуативними, а системними факторами - то ми йдемо за тенденцією", - заявив глава НБУ.

Він додав, що в Нацбанку досить інструментів, щоб сприяти поліпшенню платіжного балансу, в тому числі і за рахунок заходів по утриманню капіталу в країні, та інструментів залучення нових ресурсів.

Зараз ви читаєте новину «Арбузов визнав: Ситуація з платіжним балансом невизначена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі