пʼятниця, 10 травня 2024 19:23

Як зросла ціна на житло - де квартири коштують найбільше

Як зросла ціна на житло - де квартири коштують найбільше
Найвищі ціни зараз у Львові. Фото: Pexels

У західних областях України суттєво зросли ціни на житло.

Також квартири подорожчали у містах-хабах у центральній Україні, які приймали тисячі переселенців. У більшості обласних центрів ціни теж ростуть, передає "РБК-Україна".

Найвища вартість квадратного метра на первинному ринку зараз у Львові. Там вона складає майже 55 тис. грн за кв.м.

"Львів, до речі, одне з тих міст, яке продемонструвало найбільшу динаміку здорожчання за останні два роки. У травні 2022 року квадрат там коштував на 40 відсотків дешевше - близько 33 тисяч гривень за квадратний метр", - каже оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

Також найбільше ціни подорожчали:

Ужгород - зростання вартості на 39% з 27 тис. грн/кв.м до 39 тис. грн/кв.м нині;

Івано-Франківськ - на 46% з 17 тис. грн/кв.м до 32 тис. грн/кв.м;

Тернопіль - на 42% з 19 тис. грн/кв.м до 27 тис. грн/кв.м;

Рівне - на 40% з 20 тис. грн/кв.м до 33 тис. грн/кв.м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже по всій Україні зростають ціни на квартири

"Що стосується Одеси чи Дніпра, які останні місяці переживають помітне цінове плато через ракетний терор ворога, то нині там вартість квадрата становить 38 тисяч гривень за квадратний метр і 43 тисяч гривень за квадратний метр відповідно. А за два роки зростання склало 30 відсотків для Одеси і 9 відсотків для Дніпра відповідно", - пояснила Берещак.

У Києві вартість житла у новобудовах у середньому зараз сягає 50 тис. грн/кв.м. Ціни виросли у порівнянні з травнем 2022 року на 20%.

Зараз відбувається вирівнювання географії реального попиту за 2023 рік, що продовжується і нині.

"До прикладу, Київ зміг повернути в ліквідних новобудовах у форматі поліфункціональний квартал/кластер, місто в місті квартальної забудови, еко-кластер за умови високої будівельної динаміки (щонайменше 6 відсотків від загальної готовності на місяць) близько третини довоєнних обсягів попиту", - додала експертка.

Зріс запит на тривале розтермінування на термін від трьох років і більше. Мінімум 65% усіх укладених угод за останні пів року припадає саме на тривале розтермінування в об'єктах, які відповідають запитам споживача сьогодні, а ще чверть - на розтермінування на термін від одного до трьох років відповідно.

"Сьогодні українці активніше купують двокімнатні європланування 60-70 квадратних метрів, ніж однокімнатні класичні квартири. Це пов'язано зі зміною поведінкових практик: через війну родини об'єднують покоління, дехто забирає батьків з окупованих чи постраждалих регіонів, тож житловий простір набуває нових атрибутів", - вказала Берещак.

На ціни на вторинці завжди впливають дві речі: рівень реального попиту і очікування та психологія власників. На попит безпосередньо впливає внутрішня міграція. Тож є зростання у регіонах - хабах для ВПО.

"І це вже не лише про західні області, а передусім про Полтаву та Полтавську область, Кропивницький та Кіровоградську область, Черкаси та Черкаську область, Хмельницький та Хмельницьку область, Вінницю та Вінницьку область", - наголосила експертка.

Найдешевша однокімнатна квартира на ринку вторинного житла у Києві коштує $18 тис площею 13,5 кв.м. Це менше, ніж мінімальна площа однокімнатної квартири згідно з будівельними нормами.

За ціною до $20 тис. пропонують маленькі квартири, які потрібно буде ремонтувати.

Квартиру площею 24,3 кв.м можна придбати за $19,5 тис. Ванна у ній потребує ремонту.

Зараз ви читаєте новину «Як зросла ціна на житло - де квартири коштують найбільше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі