субота, 21 квітня 2018 21:10

Як гроші заробітчан впливають на курс гривні

Як гроші заробітчан впливають на курс гривні
Скоро заробітчанам стане невигідно продавати в України валюту. Фото: ptzgovorit.ru

Нацбанк очікує, що у 2018 році заробітчани перекажуть в Україну не менше $9 млрд. Це стільки ж, як минулого року.

"Гроші заробітчан допомагають підтримувати курс гривні, компенсують мінусовий показник торгівельного сальдо", - розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Лупоносов.

За словами експерта, кількість переказів буде поступово зменшуватися.

"Скоро взагалі можуть припинитися. Бо ситуація в країні настільки скрутна, що заробітчани починають виїздити закордон родинами. Ті ж, хто залишаються в Україні, будуть притримувати валюту. Вже сьогодні деякі товари вигідніше купувати за кордоном за долари і євро. В Україні з'являються ятки з продуктами і миючими засобами, які можна купувати за долари. Зрештою валюту, що привозять заробітчани, українці не продаватимуть взагалі. І тоді допомога для держави закінчиться", - каже Лупоносов.

Українці переважно зберігають заощадження в доларах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нову якість життя в Україні створять теперішні заробітчани"

"У короткостроковій перспективі це дійсно правильно. Хоча зараз у кишені українця є і польські злоті, і євро, і швейцарські франки. А от заощадження на 10-15 років найкраще було б зберігати в інвестиційній золотій гривні. Не в монетах, які пропонують зараз. Їх неможливо потім продати за ту ж ціну. Держава могла б запропонувати громадянам злитки по 1, 2, 5 грамів, у вакуумній упаковці з усіма маркерами. Якщо її не розкривали — у державному банку повинні видати гривневий еквівалент. Треба заборонити вивозити ці злитки з України, щоб золото залишалось всередині країни. Така система зняла б навантаження з валютного ринку. А українці отримали б хорошу альтернативу долару", - додав експерт.

В Україні запропонували нараховувати субсидію і трудовий стаж українцям, які працюють за кордоном. Для цього заробітчанам хочуть виставити умову: щоб вони оформили добровільне соцстрахування і заплатили внесок хоча б за 3 місяці. Це становитиме 2500 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Як гроші заробітчан впливають на курс гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі