пʼятниця, 17 липня 2020 10:44

У авіакатастрофі загинули 80 дітей
15

Місце падіння пасажирського авіалайнера на Донбасі у 2014 році
Фото: reuters.com
Місце падіння пасажирського авіалайнера на Донбасі у 2014 році
Місце падіння пасажирського авіалайнера на Донбасі у 2014 році
Місце падіння пасажирського авіалайнера на Донбасі у 2014 році
Місце падіння пасажирського авіалайнера на Донбасі у 2014 році

Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував регулярний рейс МН17, було збито 17 липня 2014 року неподалік м. Торез на Донеччині, коли вже тривала російська агресія проти України.

У катастрофі загинули всі пасажири та екіпаж - 298 людей (283 пасажири та 15 членів екіпажу). Серед них було 80 дітей, 3 з яких — немовлята.

Більшість загиблих — громадяни Нідерландів, а також Малайзії, Австралії, Індонезії, Великої Британії, Бельгії, Німеччини, Філіппін, Канади, Нової Зеландії, Франції, В'єтнаму, США, ПАР, Румунії, Італії, Ізраїлю та Ірландії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 13 свідків у справі MH17 засекретили і дали їм кодові імена

Передумови катастрофи

З середини квітня 2014 року на Донбасі почалася військова агресія Росії проти України. Місцеві проросійські бойовики почали бойові дії проти українського уряду. 2 травня 2014 року під Слов'янськом вони вперше застосували переносні зенітно-ракетні комплекси (ПЗРК) для збиття 2 військових гелікоптерів України.

У червні вони збили літак Іл-76, що заходив на посадку до Луганського аеропорту. Тоді загинуло 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу — військовослужбовців гвардійської військово-транспортної авіабригади з Мелітополя.

1 липня того ж року Україна закрила повітряний простір над зоною конфлікту для цивільної авіації до висоти 7900 м.

14 липня на Луганщині неподалік російсько-українського кордону з території РФ був збитий транспортний літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ.

Цього ж дня Україна підвищила межу закриття повітряного простору до 9750 м. Проте, згідно з міжнародними нормами, чіткого регламенту щодо безумовного закриття повітряного простору над зонами конфлікту на той час не існувало.

16 липня бойовики збили український Су-25 та обстріляли з ПЗРК другий такий самий літак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гаазі поновили слухання у справі про авіакатастрофу МН17 над Донбасом

Катастрофа літака рейсу МН17

17 липня 2014 року літак "Малайзійських авіаліній" виконував регулярний рейс MH17 з Амстердама (Нідерланди) до Куала-Лумпура (Малайзія).

Борт вилетів з Амстердама о 13:30 за київським часом і прямував до міжнародного аеропорту "Куала-Лумпур".

Близько 16-ї год. зв'язок із літаком перервався. Вже незабаром стало відомо, що рештки боїнгу впали неподалік Тореза на окупованій Донеччині.

Терористичне угруповання ДНР спочатку заявило, що збило український військовий літак. Але коли стало ясно, що літак пасажирський, відмовилося від своїх заяв.

Увечері 17 липня Європейська організація з безпеки аеронавігації закрила повітряний простір України для польотів цивільної авіації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа MH17: надано нові докази, що літак збили російською ракетою "Бук"

Розслідування катастрофи

2015 року Міжнародна група криміналістів (J.I.T.), створена для розслідування трагедії малайзійського літака, визнала, що літак було збито російським ЗРК "Бук", привезеним з РФ в Україну незадовго до трагедії. Розслідувачі впевнені, що управління ракетною установкою здійснювалося російськими фахівцями або бойовиками під їхнім керівництвом.

Після досудового розслідування прокуратура Нідерландів висунула обвинувачення у збитті пасажирського літака 3 росіянам та 1 українцю. Це Ігор Гіркін (Стрєлков) - тодішній так званий міністр оборони ДНР, Сергій Дубінський - генерал-майор російської армії, очолював розвідку бойовиків, Олег Пулатов - підлеглий Дубінського. Громадянин України Леонід Харченко супроводжував "Бук" до Сніжного, звідки здійснили постріл.

Розгляд справи про збитий літак Окружний суд Гааги розпочав у березні 2020 року.

У суді інтереси лише одного обвинувачуваного - Пулатова - представляє адвокат. Інші обвинувачувані не представлені, оскільки Росія не видає своїх громадян. Обвинувачені навряд чи будуть особисто присутні в суді. Кримінальна справа налічує близько 30 тис. сторінок.

2016-го Комісія оприлюднила переговори бойовиків щодо "Бука", з якого збили МН17.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ затримала ГРУшника, причетного до збиття літака рейсу МН17 на Донбасі

10 липня 2020 року рішення про подання позову до Європейського суду з прав людини проти РФ у зв'язку з катастрофою літака рейсу МН17 ухвалили Нідерланди.

Розгляд справи по суті суд має розпочати восени 2020 року.

У липні СБУ затримала в Києві громадянина України, одного з кураторів керівників розвідки так званої ДНР 2014-2020 років, який був причетний до збиття пасажирського літака.

За кількістю жертв катастрофа малайзійського літака на Донбасі стала найбільшою в історії України та навіть у XXI ст., якщо не враховувати терактів 11 вересня 2001 року у США. Збиття літака стало приводом для нової хвилі міжнародних санкцій західних держав проти РФ.

Зараз ви читаєте новину «У авіакатастрофі загинули 80 дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі