середа, 18 січня 2023 07:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Соледар, Бахмут і Кремінна: аналітики ISW показали свіжі карти боїв
4

Російські військові обстріляли Херсон запальними боєприпасами та вживають зусиль для активного наступу в районі Соледара Донецької області. На Луганщині ворог прагне відновити втрачені позиції у районі Кремінної.

Армія Росії займає позиції на захід від Діброви у 5 км на південний захід від Кремінної, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

"РФ, імовірно, готується до рішучого наступу в Луганській області. Російські ДРГ, переодягнені в українську форму, намагалися прорвати оборону України у невстановленому районі Луганської області", – ідеться у повідомленні.

На Донеччині окупанти продовжували наступати в районі Соледара 17 січня. Кадри, опубліковані 16 січня, показують, що російські війська, ймовірно, дещо просунулися на північ від Білогорівки, що в 11 км на північний схід від Соледара. Так званий російський військовий блогер заявляв, що окупанти ведуть наступ у напрямку Благодатного у 5 км на захід від Соледара Бахмутського району.

Російські джерела раніше припускали, що захоплення Соледара означатиме неминуче оточення Бахмута та створення плацдарму для наступу РФ на Сіверськ. Або навіть відступ українських військових до Слов'янська та Краматорська, а також порушення шляхів постачання між Сіверськом та Бахмутом трасою Т0513. Інше російське джерело стверджувало, що захоплення Соледара дозволить російським силам зайняти Парасковіївку та перерізати ділянку дороги від Слов'янська до Бахмута (траса E40).

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збитий літак і знищені ЗРК: повідомили гарні новини з передової

17 січня російські війська продовжили наступал у районі Авдіївки та Донецька, провівши спробу штурму біля Новобахмутівки в 14 км на північний схід від Авдіївки. Збройні сили України відбили атаки російських військ у районі Кам'янки, що у 5 км на північний схід від Авдіївки, та в межах 32 км на південний захід від Авдіївки в районі Водяного, Невельського, Мар'їнки та Перемоги.

Окупанти також вели штурми біля Красногорівки (23 км на південний захід від Авдіївки), Первомайського (12 км на південний захід від Авдіївки) та Новомихайлівки (36 км на південний захід від Авдіївки).

Південний напрямок фронту залишається стабільно важким. Окупанти вдруге за 10 днів обстріляли Херсон запальними боєприпасами. У лівобережній частині Херсонської області росіяни продовжують боротися з українськими ударами. Супутникові знімки показують, що російські війська скоротили використання залізничної станції Мирне Херсонської області та інтенсивно використовують залізничну станцію в тилу в Сокологірному, що знаходиться значно східніше.

Російський диктатор Володимир Путін намагається створити нові умови для продовження затяжної війни проти України. Російська Федерація, імовірно, готує рішучі стратегічні дії 2023 року, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Мова про можливий черговий великий наступ армії РФ. Рішучі стратегічні дії поточного року можуть проявитися у кількох можливих курсах дій, які не виключають одна одну.

Зараз ви читаєте новину «Соледар, Бахмут і Кремінна: аналітики ISW показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі