понеділок, 16 січня 2023 07:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW назвали пріоритетні сценарії наступу РФ 2023 року

Аналітики ISW назвали пріоритетні сценарії наступу РФ 2023 року
Російська армія може спробувати успішно відбити контрнаступ ЗСУ та позбавити Україну ініціативи, знищивши значну частину механізованих сил української армії. Фото: eastnews.ua

Російський диктатор Володимир Путін намагається створити нові умови для продовження затяжної війни проти України.

Російська Федерація, імовірно, готує рішучі стратегічні дії 2023 року, вважають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Мова про можливий черговий великий наступ армії РФ. Рішучі стратегічні дії поточного року можуть проявитися у кількох можливих курсах дій, які не виключають одна одну", – ідеться у повідомленні.

Сценарій 1: наступ у Луганській області

Повне захоплення Донецької та Луганської областей залишається офіційними військовими цілями Кремля і входить до найбільш досяжних (хоча і дуже складних) завдань Росії. Сили противника можуть спробувати провести масштабний наступ у районі Луганської області.

"Із логістичної точки зору Донецька та Луганська області є територіями, які РФ найлегше захопити. З 2022 року російські сили перекидають додаткові сили до Луганської області та проводять інші важливі заходи, які можуть підтримати наступальну операцію у цій області", – пишуть експерти.

Водночас війська РФ навряд чи проводитимуть наступ на півдні України у Херсонській чи Запорізькій областях. Річка Дніпро поділяє лінію фронту в Херсонській області та є серйозною перешкодою для маневру.

Сценарій 2: оборонна операція Росії із розгрому та використання українського контрнаступу

Наприкінці 2022 року РФ перекинула значні військові частини з південного (Херсонського) напрямку до Луганської області та створила польові зміцнення там, а також у російських Бєлгородській та Курській областях. Аналітики спостерігають багато ознак того, що українські сили прагнуть провести контрнаступ 2023 року.

"Росія прагне убезпечити окуповані території на Донбасі та уникнути ще однієї значної поразки, такої як розгром у Харківській області чи відхід із Херсона. Це були як важливі події, що підірвали бойовий дух росіян, так і сприйняття здатності військ РФ забезпечити досягнення своїх більших цілей щодо так званих Кремлем демілітаризації та денацифікації України", – звітують в ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генштаб повідомив хороші новини з фронту

Російська армія може спробувати успішно відбити контрнаступ ЗСУ та позбавити Україну ініціативи, знищивши значну частину механізованих сил української армії. Якщо РФ досягне успіху в таких діях, це може дозволити російським окупантам розвинути контрнаступ, щоб використати дезорганізовані та виснажені українські сили.

Альтернатива великого наступу РФ:

Російські війська могли готуватися до великої наступальної операції або ж до більших атак без розрахунку загальнонаступальної операції як альтернативи.

На думку аналітиків ISW, найнебезпечніший план дій російського наступу на північ України з території Білорусі зараз залишається малоймовірним. Водночас Кремль забезпечує гнучкість планування і, ймовірно, розширить російську військову присутність у Білорусі у період, що передує запланованим великим навчанням (які, можливо, можуть підтримати бойову операцію) у вересні 2023 року.

Путін, імовірно, направить додаткові сили до Білорусі в межах навчань "Захід-2023" та "Щит Союзу-2023", які відбудуться у вересні 2023-го.

Російські окупанти на Донбасі продовжують вести штурми. У Донецькій області на Бахмутському та Авдіївському напрямках ворог накопичує сили для наступу на низку населених пунктів. Зокрема, росіяни підтягнули резерви для штурму східних околиць Авдіївки.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW назвали пріоритетні сценарії наступу РФ 2023 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі