неділя, 25 листопада 2018 00:15

Протези та спеціальне дитяче взуття: скільки заробляють друком речей на 3D-принтері
6

Для виготовлення пальцю використовують матеріал схожий на гуму, що на дотик нагадує шкіру
Фото: Надано засновниками компанії Farm 3D
Можуть надрукувати будь-які деталі чи сувеніри
Для виготовлення протезу руки достатньо декілька годин
У моді виготовлення продукції з екологічно безпечних полімерів
У компанії працюють дизайнери, інженери, спеціалісти з 3D-друку та IT фахівці

Підприємці з Краматорську Донецької області створюють індивідуальні протези та спеціальне взуття для дітей з інвалідністю. На обладнання витратили 132 000 гривень. Гроші виграли в рамках конкурсу бізнес-грантів від ООН в Україні.

Про це Gazeta.ua розповідають засновники ініціативи - Микита Єрьомин, Богдан Тристан, Сергій та Юлія Гакові. Вони у 2016 році об'єднались та створили компанію Farm 3D. До цього Богдан, один з співзасновників бізнесу, експериментував з технологіями 3D-друку, цей досвід було покладено за основу створення власних моделей 3D-принтерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від страхування до пошиття тентів на вантажівки: бізнес-історія колишніх переселенців

"Наше обладнання дозволяє друкувати протези для людей з інвалідністю всього за кілька годин. Ми виготовляємо власні конструкції протезів як механічні, так і електронні. Їх вартість сягає від 100 до 700 доларів за один виріб, - розповідає Богдан Тристан, - На самому початку нам було цікаво експериментувати з виготовленням протезів рук. Пізніше ми розробили нову конструкцію 3D-принтеру з можливістю відтворення елементів протезів ніг".

Автор: Надано засновниками компанії Farm 3D
  Для виготовлення протезу руки достатньо декілька годин
Для виготовлення протезу руки достатньо декілька годин

Наразі підприємці відправляють зібрані протези у медичні центри Європи і Далекого Сходу. Поки що в Україні продукція не реалізовується, оскільки тільки проходить сертифікацію. Зараз почали розробку протезу зі зворотним тактильним відчуттям.

"Наприклад, зараз можемо "виростити" палець. Його виготовляємо з матеріалу, схожого на гуму, за структурою нагадує шкіру. Всередині є хрящова структура для рухливості фаланг пальця., - зазначає Микита Єрьомін, - Потрібні люди, які зможуть тестувати наші протези. Зараз ведемо переговори з тими, хто може нам у цьому допомогти. Дуже цікава медична сфера. Однак для виробництва та розробку тактильного протезу потрібні значні інвестиції".

Автор: Надано засновниками компанії Farm 3D
  Можуть надрукувати будь-які деталі чи сувеніри
Можуть надрукувати будь-які деталі чи сувеніри

Основною діяльністю підприємців є виробництво декількох моделей 3D-принтерів та серійний 3D-друк деталей з полімерів різного призначення. Окрім цього направлення, Farm 3D впроваджує освітні ініціативи для мешканців регіону: популяризує технологічні напрямки та зацікавлює молодь сучасним технологіями виробництва та 3D-дизайном.

"Наші клієнтами є компанії з різних галузей – від медичного обладнання до розробників транспортних систем для виробництв мікрочипів, тому виокремити якийсь продукт зроблений нами - неможливо, - зазначають співзасновники компанії Сергій та Юлія Гакови, - Нещодавно були на виставці бізнесів зі сходу "Схід-Експо 2018" у Львові разом з нашими клієнтами. Наприклад, для підприємця з Бахмута, котрий займається соляними виробами, створили систему кріплення для соляних панелей для кімнат. Тестування цього виробу було дуже цікавим досвідом. Ми шукали матеріали, які будуть міцним, довговічним та відповідати екологічним вимогам. Виготовлення продукції з екологічно безпечних полімерів є новим трендом у дизайнерському оформленні інтер'єрів та екстер'єрів, і ми маємо змогу забезпечити цей попит".

Автор: Надано засновниками компанії Farm 3D
  У компанії працюють дизайнери, інженери, спеціалісти з 3D-друку та IT фахівці
У компанії працюють дизайнери, інженери, спеціалісти з 3D-друку та IT фахівці

В планах компанії розробка нових моделей 3D-принтерів для композиційного друку полімерами та обладнання, яке працює з енергією лазера.

Farm 3D - це команда дизайнерів, інженерів, спеціалістів з 3D-друку та IT фахівців. За словами підприємців, кожного року оборотні кошти компанії невпинно збільшуються. Середній дохід бізнесу в квартал сягає 150 000-200 000 гривень.

Щоб продавати іграшки з дерева не потрібен сайт. Найкраще купують через соціальні мережі. Для виготовлення виробів з деревини та фанери необхідно придбати спеціальну техніку, що коштує майже 100 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «Протези та спеціальне дитяче взуття: скільки заробляють друком речей на 3D-принтері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі