вівторок, 19 квітня 2022 13:46

Спецтема: Війна Росії проти України

"Кремінна - під орками. Порахувати вбитих цивільних - не можна" - Гайдай

"Кремінна - під орками. Порахувати вбитих цивільних - не можна" - Гайдай
Сергій Гайдай розповів про ситуацію на ЛуганщиніФото: УП

Місто Кремінна Луганської області перебуває під контролем російських загарбників.

Їм вдалося зайти у місто, бо відійшли із своїх позицій українські військові, повідомив під час брифінгу голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай, передає кореспондент Gazeta.ua.

"Кремінна, на жаль, вже під орками. Вони зайшли в місто. Треба було відійти нашим захисникам. Вони там два місяці тримали оборону й ворог простріляв кожний метр лінії нашої оборони. Всі чітко розуміли, що нема де знайти там укриття. Наші воїни гинули б, а ворогу ударів не завдавали б. То вони відійшли. Закріпилися на нових позиціях і продовжили воювати з російською армією, але вже ефективніше", - сказав Гайдай.

Постійно йдуть бої в Рубіжному і в Попасній. Там вороги втрачають і людей, і техніку. Втім, багато втрат і серед цивільного населення, зауважив він.

"Порахувати кількість мирного населення взагалі не можна. Є дуже важкі ситуації, люди просто ховають у дворах своїх сусідів, родичів чи знайомих. Орієнтовно 200 людей загинуло. Але їх набагато більше. Лише внаслідок одного обстрілу по Лисичанську загинуло майже 10 людей. Їх розірвало на шматки. Ми збирали тіла по частинах", - наголосив керівник ОВА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через ворожі обстріли майже вся Луганщина залишилася без світла

Жахлива ситуація в Гірській громаді. Там у всіх населених пунктах обстріли не припиняються ні на день протягом двох місяців.

"Там дуже багато людей загинуло. Їхні тіла лежать на вулицях і їх неможливо забрати. А тому неможливо порахувати", - зазначив Гайдай.

Що стосується поранених, то їх рятують у двох лікарнях у Сіверськодонецьку та Лисичанську. Вони повністю забезпечені необхідними медикаментами та "швидкими". Всіх важких хворих вивозять у Дніпропетровську область. Обстріли тільки збільшуватимуться і лікарні не матимуть змоги рятувати травмованих, підкреслив голова ОВА.

Попри постійні обстріли окупантів, евакуацію проводять щодня. Після початку масштабної воєнної агресії Росії з території Луганської області, що перебувала під контролем України, виїхали майже 280 тис. громадян. Люди виїхали або самостійно, або за допомогою волонтерів, благодійних організацій. Владі вдалося вивезти майже 40 тис. людей. Орієнтовно ще 70 тис. залишаються в області.

За минулу добу російські окупанти на Луганщині пошкодили або вщент зруйнували 12 будинків.

Найбільше руйнувань за вчора відбулося в Кремінній.

Зараз ви читаєте новину «"Кремінна - під орками. Порахувати вбитих цивільних - не можна" - Гайдай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі