пʼятниця, 23 червня 2023 07:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Контрнаступ ЗСУ ‒ аналітики показали актуальні карти боїв
5

Збройні сили України ведуть контрнаступ на фронті та просунулися до 1 км у районі Донецько-Запорізького кордону та на заході Донецької області

Ситуація у Харківській і Луганській областях залишається напруженою, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Росіяни провели невдалі наступальні дії поблизу Синьківки.

22 червня ЗСУ продовжували контрнаступальні дії в районі Кремінної. Вели наступальні дії на напрямку Білогорівка-Діброва, досягли часткового успіху та закріпили нові рубежі. Українські військові повідомляли про запеклі бої на північний захід від Діброви, поблизу Серебрянського лісу та на північ від Григорівки.

Російське угруповання військ "Центр", нібито, відбило п'ять українських атак біля Кузьминого і в районі Серебрянського лісу, заявляють у Росії. В Генштабі України повідомляли, що окупанти вели безуспішні наступальні дії біля Діброви, Білогорівки та Серебрянки. Сили ВДВ РФ просунулися глибше в район Серебрянського лісу після двох днів важких боїв.

Водночас ЗСУ відбили атаки російського "Шторму-З", 80-го гвардійського танкового полку та сил "Ахмата" в Серебрянському лісі.

Армія РФ не може відновити повномасштабні наступальні дії на південь від Кремінної через відсутність резервів на Луганському фронті. Підрозділам ворога важко розвивати свої успіхи через відсутність так званих груп консолідації. Це змушує російські штурмові групи захищати позиції до прибуття резервів.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Російські війська мають на меті створити буферну зону навколо Кремінної, вийти на північний берег річки Сіверський Донець і захопити Білогорівку на протилежному березі. Це росіяни безуспішно намагалися зробити ще торік навесні, але зазнали руйнівних втрат. Армія РФ уже кілька місяців намагається, але не може дістатися Білогорівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контрнаступ триває: що зараз відбувається на фронті

Раніше окупантам не вдалося перетнути річку Сіверський Донець на північ від Білогорівки, тож малоймовірно, що вони зможуть успішно перетнути її в цьому ж районі під час контрнаступу ЗСУ.

Геолокаційні кадри, опубліковані 21 червня, свідчать, що українські сили нещодавно здійснили обмежені наступи поблизу Озарянівки. Росіяни тим часом безуспішно вели наступальні дії поблизу Іванівського, Оріхово-Василівки та Білої Гори.

У районі Бахмута інтенсивність бойових дій знизилася через нещодавню ротацію російських сил. Російські ВДВ і мотострілецькі частини діють обережно після того, як побачили деградацію ПВК "Вагнер" під час битви за місто-фортецю.

Геолокаційні кадри за 22 червня показують, що ЗСУ завдали удару по російських військах на південь від Кодеми. Російські штурми найбільш інтенсивні поблизу Авдіївки та Мар'їнки.

Російські та українські війська учора здійснили обмежені наземні удари вздовж лінії Авдіївка-Донецьк. Росіяни вели безуспішні наступальні операції поблизу Авдіївки, Сіверного, Первомайського, Мар'їнки, Побєди та Новомихайлівки.

ЗСУ відбили російську наземну атаку поблизу Вугледара. Мали часткові успіхи на лінії Рівнопіль-Старомайорське на півдні. Українські та російські війська 22 червня продовжили наступальні дії на адмінмежі між Донецькою та Запорізькою областями.

Росіяни спробували відбити втрачену територію поблизу Макарівки. 22 червня українські війська продовжили контрнаступальну операцію на заході Запоріжжя.

Росіяни стверджували, що українські війська атакували на південний схід від Оріхова біля Вербового. Російський блогер заявив, що українські воїни дещо просунулися поблизу Новофедорівки.

ЗСУ спробували також здійснити обмежений рейд на острови в дельті річки Дніпро на південний захід від Херсона.

Сили оборони України продовжують наступальні дії на півдні України, а ворог зазнає значних втрат.

Також військові стримують ворожий наступ у Донецькій області, там постійно тривають бої. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Зараз ви читаєте новину «Контрнаступ ЗСУ ‒ аналітики показали актуальні карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі