середа, 06 березня 2024 09:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв
8

Збройні сили України ведуть бої на Авдіївському напрямку та в районі Новомихайлівки, а також на лівому березі Херсонської області, де вперше використали надані Францією бомби AASM Hammer по позиціях ворога.

Сили оборони стримують штурми російських загарбників у районі Роботиного на півдні, повідомляє Інституту вивчення війни (ISW).

Позиційні бої тривали 5 березня на рубежі Куп'янськ - Сватове - Кремінна. Водночас підтверджених змін лінії фронту не було. Точилися бої на північний схід від Куп'янська в районі Синьківки; на південний схід від Куп'янська біля Табаївки; на захід від Кремінної біля Тернів і Ямполівки; і на південь від Кремінної біля Білогорівки.

Позиційні бої тривали на північний захід і південний захід від Бахмута 5 березня, а також на північний захід від Бахмута в районі Богданівки; на захід від Бахмута біля Іванівського; на південний захід від Бахмута в районі Андріївки, Кліщіївки, Білої Гори, Північного, Шумів.

Карти ISW
Фото: understandingwar.org
Карти ISW
Карти ISW
Карти ISW
Карти ISW

Війська РФ продовжували розчищати позиції у східному Іванівському та намагалися вибити ЗСУ з їхніх позицій у населеному пункті. Окупанти продовжували атакувати позиції ЗСУ навколо Авдіївки, але учора так і не зробили жодних підтверджених наступів. Українські та російські джерела повідомляли про продовження бойових дій на північний схід від Авдіївки біля Новоселівки; на північний захід від Авдіївки біля Семенівки; на захід від Авдіївки біля Бердичів, Орлівки, Тоненького; на південний захід від Авдіївки біля Первомайського та Невельського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 20 танків і корабель - оновили втрати РФ в Україні

Війська РФ нібито захопили більшу частину Орлівки, половину Тоненького та половину Первомайського. Експерти ISW не знайшли візуальних доказів, які підтверджують ці твердження росіян. Окупанти намагаються швидко захопити Орлівку, Тоненьке та Бердичі, тоді як ЗСУ намагаються затримати наступ РФ і зміцнити оборонні позиції між Очеретиним (на північний захід від Авдіївки) та Тоненьким.

Польові укріплення ЗСУ на Донецькому напрямку не складаються з єдиної суцільної стіни чи однієї лінії окопів, тож Сили оборони зараз будують укріплення з використанням природного рельєфу місцевості на території, особливо з урахуванням водних об'єктів. ЗСУ підготували танкові рови, бліндажі та укріплення.

Війська РФ нещодавно просунулися на південний захід від міста Донецьк. Загарбники просунулися в полях на південь від Новомихайлівки (на південний захід від Донецька).

Частини російської 155-ї окремої морської піхотної бригади нібито наступали зі сходу на Новомихайлівку, а підрозділи 68-го армійського корпусу (також Тихоокеанського флоту) захопили молочну ферму на північ від населеного пункту. Війська РФ начебто просунулися в центрі Георгіївки на захід від Донецька 5 березня, але аналітики ISW не можуть незалежно підтвердити це твердження. У Новомихайлівці війська РФ просунулися на 420 м у ширину та 320 м углиб.

Позиційні бої тривали на захід від Донецька в районі Георгіївки та Красногорівки та на південний захід від Донецька в районі Новомихайлівки та Водяного.

На ділянці адмінкордону Донецької та Запорізької областей 5 березня тривали позиційні бойові дії, які не призвели до зміни лінії фронту. Позиційні бої тривали на південь від Великої Новосілки в районі Урожайного; і на південний схід від Великої Новосілки біля Пречистівки; і на південний захід від Великої Новосілки біля Малинівки та Гуляйполя.

5 березня війська РФ продовжували локалізовані наступальні дії на заході Запорізької області, однак підтверджених змін лінії фронту на цьому ділянці не зафіксовано.

Бої тривали у та навколо Роботиного, зокрема на східній та західній околицях села. Російські "воєнкори" стверджували, що українські сили змогли розгорнути резерви в районі Роботиного та провести контратаки. Один блогер поскаржився, що російські війська стикаються з недостатніми засобами електронної боротьби (РЕБ), контрбатарейними засобами та можливостями безпілотників у Роботиному.

5 березня на східному (лівому) березі Херсонщини тривали обмежені позиційні бойові дії. Війська РФ завдають ударів по невеликих групах ЗСУ у районі дачі біля Антонівського мосту.

Розпочалася 742-га доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовуючи тактику терору. Завдає ракетних та авіаційних ударів по численних цивільних об'єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 86 бойових зіткнень. Наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж усієї лінії фронту.

У п'ятницю, 1 березня, близько 09:00 було знищено ще один російський винищувач-бомбардувальник Су-34. Ворожий літак збили на східному напрямку, повідомили у Повітряних силах ЗСУ. Він намагався завдати удару по українських позиціях керованими авіабомбами.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі