четвер, 07 березня 2013 01:08

В Україні зараз немає родини, у якій не було б трудових мігрантів

В Україні зараз немає родини, у якій не було б трудових мігрантів
Фото: litakcent.com

Найближчими днями в українських книгарнях з'явиться книжка 11 українських авторів "Мама по скайпу".

Це – німецько-український проект, присвячений стосункам дітей і батьків на відстані. До збірки "Мама по скайпу" увійшли оповідання одинадцяти сучасних українських авторів. Книга вийшла водночас в Україні та Німеччині. Презентуватиметься 17 березня на Ляйпцизькому книжковому ярмарку за участі українських письменників та німецьких перекладачів.

Про задум і авторів книжки розповіла автор ідеї та упорядник книги, письменниця, головний редактор "Видавництва Старого Лева" Мар'яна Савка.

Як у вас з'явилась ідея створити такий проект?

- Тема лежала на поверхні, оскільки в українському суспільстві трудова міграція, проблема розриву між батьками і дітьми, внаслідок того, що перебувають по різні сторони кордону, є дуже актуальною. Вона ніяк не вирішується, все одно всі масово виїжджають. Черги у візові центри не зменшуються. Україна нічого не зробила для вирішення цієї проблеми. Нічого, щоб дати людям шанс залишитися тут і знайти роботу. Книга вийшла досить дорослою, однак у фокусі залишаються діти. Бо вони в першу чергу страждають, залишаючись поза межами уваги своїх батьків. Мама приходить по скайпу, але цього недостатньо, щоб дитина почувалась захищеною. Такий міжкультурний проект покаже проблему у новому фокусі. Бо Німеччина бачить цих заробітчан іншими очима - сторони, яка приймає у своїх помешканнях величезну кількість прибиральниць, доглядачок старих, дітей, нянь. Ця книжка ніяким чином не вирішить цієї проблеми. Але якщо про такі закриті теми суспільство почне більше говорити, з часом почнуть шукати і шляхи вирішення цих проблем.

Чи стикалися особисто з цієї проблемою?

- Особисто у мене немає такого досвіду спілкування з найріднішими людьми на відстані. Але я настільки часто бачу це у житті своїх близьких, родичів. 2 роки тому була головою журі дитячого конкурсу "Україна, в якій я хочу жити". Твір одного хлопчика вразив мене найбільше, досі його згадую. "Італія - гарна, сонячна країна. Але для мене вона - непривітна й холодна. Бо вона забрала мою маму" Напевно, в Україні зараз немає родини, у якій не було б трудових мігрантів. У Західній Україні ця тема дуже гостро стоїть. Наші жінки зважуються на імміграцію і цим рятують сім'ї. І робить це жінка заради своєї дитини, розуміючи, яку в той же час травму робить їй. Такий вибір є єдиноможливим. В першу чергу книжка жінкам буде цікава.

Як обирали авторів?

- Мені було важливо, щоб у цьому проекті брали участь письменники, які пишуть і для дітей, і для дорослих. Окрім того, більшість авторів мають досвід спілкування з рідними на відстані. Наташа Гузєєва - емігрантка, киянка, яка живе у Німеччині, Таня Малярчук зараз мешкає у Автрії, Наталка Сняданко колись працювала в Німеччині. У книжці буде і гумор, і певний трагізм. Але у ній точно немає осуду.

Зараз ви читаєте новину «В Україні зараз немає родини, у якій не було б трудових мігрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі