середа, 26 травня 2021 17:29

Український фільм отримав нагороду Берлінале

Автор: usfa.gov.ua
  Стрічка "Стоп-Земля" стала володарем “Кришталевого ведмедя” як найкращий фільм програми Generation 14plus на 71-му Берлінале
Стрічка "Стоп-Земля" стала володарем “Кришталевого ведмедя” як найкращий фільм програми Generation 14plus на 71-му Берлінале

Українська драма "Стоп-Земля" отримала "Кришталевого ведмедя" за найкращий повнометражний фільм від Юнацького журі конкурсної програми Generation 14plus Берлінського кінофестивалю. Це одна з найвагоміших нагород кінофоруму та є першою для вітчизняної стрічки в цій категорії.

Дебютний повнометражний ігровий фільм режисерки Катерини Горностай розповідає про київську школярку 16-річну Машу. Вчиться в 11-А класі. Не почуватися дивно та відсторонено в колективі їй допомагають друзі Яна та Сєня. Окрім майбутніх екзаменів, вийти із зони комфорту Машу змушує закоханість в однокласника Сашу. Вона розуміє: якщо не наважишся – ніколи не знатимеш, чи є щось у відповідь, за сюжетом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Національну кінопремію вручать уп'яте

"Картина переконливо висвітлює різноманіття важливих тем, які зрозумілі нам як молодим людям. Платонічна любов, квір, солідарність та психологічний стрес посилюють ефект фільму як автентичної історії про дорослішання. Завдяки техніці творчої візуалізації та художній формі стає зрозумілим, як наше покоління мріє, відчуває і переживає життя. Меседж переконує нас, що мати певні страхи – невіддільна частина нашого життя. Усе для того, щоб насолоджуватися найбільш захопливими роками молодості", - йдеться у висновку журі.

Катерина Горностай написала сценарій частково на основі власних спогадів про шкільні роки. Зіграли непрофесійні актори-підлітки, з якими режисерка працювала у творчій лабораторії восени 2019-го. У головних ролях – Марія Федорченко, Арсеній Марков, Яна Ісаєнко, Олександр Іванов. Зйомки відбулися в Києві та Київській області торік.

9 та 10 червня стрічку покажуть у кінотеатрах Берліна в рамках другої частини цьогорічного Берлінале.

Прокат в Україні заплановано на другу половину року.

Над фільмом "Стоп-Земля" працювала компанія "ЕССЕ Продакшн Хаус" за підтримки Держкіно та Українського культурного фонду. Міжнародну промоцію підтримав Український інститут. Продюсери - Віталій Шереметьєв, Вікторія Хоменко, Наталія Лібет, Ольга Бесхмельниціна.

Зараз ви читаєте новину «Український фільм отримав нагороду Берлінале». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі