вівторок, 17 квітня 2012 15:00

Українських епідеміологів здивувала заява Онищенка про "закриття кордону" через холеру

Українських епідеміологів здивувала заява Онищенка про "закриття кордону" через холеру
Фото: goodvin.info

Вчені ДУ "Інститут епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.Громашевського НАМН Україні " обурені заявою глави Росспоживнагляду Геннадія Онищенка про можливість закриття кордону з України в разі виявлення холери в Маріуполі в поточному році.

У прес-службі Національної академії медичних наук України нагадали, що світова практика і більш ніж 40-річний власний досвід боротьби з холерою в Україні дають всі підстави фахівцям стверджувати про безглуздість закриття кордонів між державами, де реєструються випадки холери.

"Ще в 70-х роках минулого століття ВООЗ дійшла висновку, що попередити занесення збудника холери в будь-яку країну світу шляхом закриття кордонів неможливо. Ці висновки експертів ВООЗ не можуть бути невідомі академіку-епідеміологу Онищенко", - наголошується в повідомленні.

Українські вчені підкреслили, що в боротьбі з холерою надзвичайно важливим є створення умов, що забезпечують своєчасне виявлення занесення збудника і локалізацію вогнища холери без поширення на інші території в найкоротші терміни. Прикладом такого підходу названий випадок з вірулентним збудником холери в Маріуполь в 2011 році, коли завдяки оперативному виявленню перших випадків холери, проведенню адекватних, науково обгрунтованих лікувальних, санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів вдалося не допустити летальних випадків і масового поширення як в межах міста, так і в інших регіонах

"Тому такі заяви академіка Онищенко повністю позбавлені наукової підстави, а про їх справжні причини можна тільки здогадуватися", - підкреслюється в заяві вчених українського Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.Громашевського.

Як повідомлялося, глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко днями попередив, що Росія може закрити кордон з Україною, якщо не буде врегульовано питання з високим рівнем захворюваності на холеру в цій країні.

Зараз ви читаєте новину «Українських епідеміологів здивувала заява Онищенка про "закриття кордону" через холеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі