пʼятниця, 08 червня 2012 12:31

Раніше корупціонери захоплювали металургійні заводи, тепер зазіхають на музику - Кондратюк

Раніше корупціонери захоплювали металургійні заводи, тепер зазіхають на музику - Кондратюк
Держава не має права втручтися у збір коштів за порслуховування музики, вважають діячі шоу-бізнесу. Фото: livestory.com.ua

"Не зрозуміло чому чиновник має вирішувати хто і як розподілятиме мої гроші і за якими схемами, я його про це не просив", - каже лідер рок-гурту "Мед-Хедс" Вадим Красноокий під час прес-конференції в Києві.

Представники музичного ринку України звинувачують Міністерство освіти і науки у неправомірному втручанні у збір коштів за прослуховування музики у барах, ресторанах, торговельних центрах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Елтон Джон і Queen боротимуться зі СНІДом в Україні за день до фіналу ЄВРО-2012

"Не можу уявити, щоб в барі, супермаркеті, тренувальному залі була тиша. Це те саме, що зайти в ресторан з голими стінами. Його власники платять дизайнерам , будівельникам архітекторам за оформлення своїх закладів відповідно до настрою який вони хочуть нести клієнтам. Платять вони і музикантам, які створюють мелодії, що лунають в їх залах. Така система існує у всіх цивілізованих країнах. Навіть за часів СРСР Юрій Антонов офіційно отримував мільйони за виконання його пісень у всіх публічних місцях. 9 років в Україні автори музики отримували винагороду за всіма світовими стандартами. Очевидно, хтось хоче взяти участь у збиранні цих грошей і розподілі", - додав він.

В 2003-му році провідні українські артисти уповноважили збирати кошти за публічне виконання своєї музики Українську Лігу Музичних Прав. Позбавити цього статусу УЛПГ прийняв рішення тимчасово виконуючий обов'язки голови Державної Служби Інтелектуальної власності при Міністерстві Освіти Олексій Янов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музичні фестивалі у Європі проходять щовихідних

"Шоу-бізнес – це тераріум, але тут є дуже жорсткі і конкурентноздатні люди, які виробляють те, що цікавить українського слухача. І ми нарешті всі домовились. 80% тих, хто представляє музику у цій країні входять в УЛМП, - додає продюсер Ігор Кондратюк. - Я не розумію, чому хтось має це забороняти. Раніше корупціонери захоплювали металургійні заводи, тепер зазіхають на нашу інтелектуальну власність".

За минулий рік УЛМП за використання музики в публічних місцях зібрало 7 млн. грн. В Польщі за 2011 рік ця сума становить 10 млн. Євро.

"Гроші від "публічки" це 20 відсотків прибутку нашої компанії, - пояснює директор "Лавіна мюзік" Едуард Клім. - Зараз відбувається така ситуація, коли незручні організації потрібно замінити на потрібні. Бо ринок буде далі працювати. Ця організація буде приносити гроші не організаторам, музикантам і продюсерам, а кому потрібно. Лігу звинувачують у тому що не правильно розподіляє кошти, але ж ми не скаржимося".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці слухають більше європейської музики, ніж росіяни

УЛМП стягує гроші з 2000 організацій, за в середньому 40 тисяч музичних творів. Кошти розподіляються як між вітчизняними музикантами так і правовласниками на твори зарубіжних виконавців.

"Від Ліги вимагають аби вона фіксувала кожну пісню, яка звучить протягом дня скажімо в торговому центрі. Це економічно не ефективно. У всьому світі прийнято створювати рейтинг 50 найпопулярніших пісень, які звучать в радіоефірі країни, за ним всі організації й сплачують за публічне використання музики. Така загальноприйнята схема діяла і в Україні, - підсумувала вищий радник з міжнародних питань Міжнародна федерація фонографічної індустрії Зенія Івашко. - Ми дуже сподіваємось, що це рішення є помилковим і його можна переглянути і вирішити на користь міжнародної практики".

Зараз ви читаєте новину «Раніше корупціонери захоплювали металургійні заводи, тепер зазіхають на музику - Кондратюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі