четвер, 20 травня 2021 14:05

Прем'єри тижня: куди піти в кіно

Автор: aiffua.com
  Мексикансько-американська акторка Лора Геррінґ (праворуч) у трилері "Малголланд Драйв” Девіда Лінча зіграла актрису, що втратила пам’ять після автокатастрофи. Знайомиться з жінкою, яка прагне пробитися у кінобізнес. Її втілила британка Наомі Воттс. Подорожують Голлівудом, за сюжетом. Фільм 2001 року йде в українському прокаті з 20 травня
Мексикансько-американська акторка Лора Геррінґ (праворуч) у трилері "Малголланд Драйв” Девіда Лінча зіграла актрису, що втратила пам’ять після автокатастрофи. Знайомиться з жінкою, яка прагне пробитися у кінобізнес. Її втілила британка Наомі Воттс. Подорожують Голлівудом, за сюжетом. Фільм 2001 року йде в українському прокаті з 20 травня

Які фільми виходять цього тижня в український прокат. Gazeta.ua розповідає про головні прем'єри.

"Погані дороги" - реж. Наталка Ворожбит, Україна

Драма містить п'ять новел про жителів Донбасу й українських військових. Місцевий директор школи п'яним перетинає блокпост, вступає в конфлікт із бійцями. Лікарка везе додому тіло вбитого командира з фронту. Пара селян вимагає гроші в жінки, яка збила автомобілем їхню курку. Три дівчини чекають на своїх хлопців, солдатів ЗСУ, на автобусній зупинці напівзруйнованого міського майдану. Сепаратист бере в полон журналістку, знущається з неї.

Це режисерський дебют драматургині й сценаристки Наталки Ворожбит, авторки серіалу "Спіймати Кайдаша". В основі сюжету - історії військових і цивільних із прифронтової зони. Почула їх під час роботи над стрічкою "Кіборги". 2017-го на основі невикористаних матеріалів написала п'єсу для лондонського театру Royal Court.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Погані дороги" має найбільше шансів отримати головний приз

Екранізацію відзначили як найбільш новаторський фільм "Тижня критики" 77-го Венеційського кінофестивалю. Має рекордні 15 номінацій на Національну кінопремію "Золота дзиґа". У ролях - Юрій Кулініч, Оксана Черкашина, Зоя Барановська, Марина Клімова, Анна Жураківська, Ігор Колтовський.

"Найпотужніша картина про війну за часи нашої війни. І чи не найсильніше, що можливо було зняти і сказати. У "Поганих дорогах" шок іде попід руку з життям. І те, й інше – про Донбас. Драматургія повторює реальність з ледь не буквальним переносом її на екран. Коли не треба нічого особливого придумувати, лише відтворити, скажімо, розмову бабусі й онуки. Авторка говорить про життя з усією правдою. Без купюр, редагування, лицемірства. Це кіно – оглушливий крик у глухе вухо", - пише кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський.

"Малголланд Драйв" - реж. Девід Лінч, США, Франція

Акторка втратила пам'ять після автокатастрофи. Знайомиться з жінкою, яка теж хоче підкорити Голлівуд. Разом вирушають у подорож Лос-Анджелесом на пошуки правди, що обертається для них пригодами на межі фантазії та реальності.

Наомі Воттс і Лора Геррінґ виконали головні ролі в сюрреалістичному трилері, який 2001-го отримав Приз за найкращу режисуру на Каннському кінофестивалі. Очолює рейтинг 100 найвидатніших фільмів XXI ст. за версією BBC. До 20-річчя картину відреставрували під особистим наглядом постановника.

"Лінч нічого не винаходить. У "Малголланд Драйв" є все, що траплялося раніше. Зловісні числа на дверях, кімната-вігвам, трагікомічні другорядні персонажі та невмотивоване насильство, почвари й мутанти, співачки та композитор Анджело Бадаламенті. Але зі знайомих елементів складається цілковито новий світ. Зроблено просто, за винятком сюжетної структури. Її тягне розбирати, переповідати, тлумачити. Фільм тотожний самому собі, підтекст самого себе. Саме тому так лякає", - пише кінокритик Дмитро Десятерик.

"Амоніт" - реж. Френсіс Лі, Велика Британія, США

Дія відбувається у 1840-х. Британська палеонтологиня та колекціонерка скам'янілостей Мері Еннінґ живе у невеличкому містечку на півдні Англії. Часи, коли її археологічні відкриття були предметом обговорень, лишилися у минулому. Продає туристам свої знахідки як сувеніри. Знайомиться з багатою жителькою Лондона на ім'я Шарлотт, яка нещодавно пережила трагічні події. З часом між ними виникають стосунки.

Мері Еннінґ зараховують до 10-ти найвпливовіших жінок-науковиць світу. Через соціальне положення та стать не змогла здобути повноцінну освіту, а зроблені нею відкриття сучасники не сприймали з гідною увагою. Біографічну драму знімали на тому ж узбережжі, де жила Еннінґ. Виконавиця головної ролі Кейт Вінслет готувалася, працюючи над вимовою, характерною для тієї місцевості, та ходою. Також у стрічці зіграла Сірша Ронан.

"Дозволь йому піти" - реж. Томас Безуча, США

Колишній шериф Джордж Блекледж разом із дружиною Маргарет насолоджується спокійним життям на ранчо в горах штату Монтана. Загибель сина руйнує розмірений уклад життя родини. Тепер усе, що у них залишилося – це онук, який потрапив до жорстокої та небезпечної сім'ї Вібой. Щоб урятувати хлопця, вирушають у Північну Дакоту. Заради його повернення подружжя готове йти до кінця.

У трилері про про силу родинних зв'язків знялися Кевін Костнер та Даян Лейн.

"Матусині синки" - реж. Федеріко Фелліні, Франція, Італія

Події розгортаються у невеличкому італійському містечку на березі Адріатичного моря. Фаусто є лідером у компанії з п'яти хлопців. За звичкою живуть із батьками й не поспішають ставати самостійними. Проте відчувають дедалі більше незадоволення, гостріше переживають нестерпність байдикування, сильніше хочуть тікати. Життя дає кожному з них таку нагоду, проте скористається нею, не озираючись назад, лише один.

Комедійна драма 1953-го стала третьою режисерською роботою італійця Федеріко Фелліні. Здобула Срібного лева Венеційського кінофестивалю та номінацію на "Оскар" за найкращий сценарій. Ґрунтується на спогадах кінематографіста про свої молоді роки у рідному місті Ріміні.

Картину показують у відреставрованій версії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зняли бойовик про Олексу Довбуша - трейлер

Сім фільмів покажуть у конкурсній програмі восьмого кінофестивалю для дітей і підлітків "Чілдрен Кінофест". Пройде з 28 травня до 6 червня в кінотеатрах понад 20 міст та онлайн. Україну представлятиме анімаційна стрічка "Віктор Робот" режисера Анатолія Лавренішина.

Покази безкоштовні. Переможця конкурсу оберуть глядацьким голосуванням.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єри тижня: куди піти в кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі