понеділок, 23 травня 2022 11:27

Марку "Русский военный корабль…" перевершить лише марка про перемогу - український філателіст
18

Сьогодні, 23 травня, у День морської піхоти України, а також на 40-й день після "трагічної" загибелі російського військового крейсера "Москва", Укрпошта о 14.00 розпочинає продаж марки "Русскій воєнний корабль … ВСЬО!". На її появу чекали філателісти усього світу. Марку надрукували накладом 5 млн примірників у двох номіналах: із приставкою "Смерть ворогам!" F для відправлень Україною та "Слава нації!" W - для міжнародних відправлень.

Європейські країни на знак підтримки України також почали випускати марки з нашою символікою. Литва надрукувала марку, на якій жовті й блакитні силуети людей обіймаються. Люксембург - із зображенням голубки миру в таких же кольорах. Латвія - із нашим стягом. У Польщі видали марку з президентом України Володимиром Зеленським. Вартість однієї становила 30 тис. злотих, їх розкупили впродовж 1 год. і всі кошти перерахували на гуманітарну допомогу Україні. А перший лист із цією маркою відправили російському представникові в Польщі. Також Канада на підтримку України анонсувала марку із зображенням соняшника. Це перша марка, яку країна випустить на знак солідарності з іншою державою, що потребує гуманітарної допомоги.

Gazeta.ua розпитала філателіста 31-річного Володимира Цьомру про цінність українських марок і культуру їх колекціонування. Експерт цікавиться філателією понад 10 років. Зібрав 40 великих альбомів марок. Починав із колекціонування марок, присвячених мультфільмам Студії Волта Діснея, а останні роки зосередився на тематиці українських недержавних марок і супутніх речах - конвертах, листівках. Створив у Facebook "Блог філателіста", де показує цікавинки своєї колекції.

Марку "Русскій воєнний корабль … ВСЬО!" Укрпошта випустила в День української морської піхоти. Тираж марки - 5 млн. екземплярів.
Фото: epravda
Марка «Листоноша Федір Фекета» отримала срібло у конкурсі PostEurop. © https://gloss.ua/ua/lifestyle/137761-najvidomishi-poshtovi-marki-ukrajini
«Укрпошта» посіла перше місце у конкурсі «Найкраща марка Європи – вибір колекціонера 2019» на тему «Птахи». Марки авторства Наталії Кохаль «Лелека білий» та «Соловейко східний» стали лідерами голосування та завоювали «золото» для України. © https://gloss.ua/ua/lifestyle/137761-najvidomishi-poshtovi-marki-ukrajini
Найкращим поштовим блоком 2020 року визнали «Маяки України». На марках випуску зображений Станіслав-Аджигольський Задній маяк, розташований у Херсонській області поблизу села Рибальче, маяк Бирючий на однойменному острові Херсонської області, маяк на острові Зміїний у Чорному морі (Одеська область), а також три кримські маяки – Іллінський (на мисі Святого Іллі) ), Меганомський (на мисі Меганом) та Євпаторійський маяк у Каламітській затоці.
Третє місце на конкурсі "Найкраща поштова марка України-2020" та світову популярність здобула одна з перших у світі марок присвячених боротьбі з коронавірусом – «Передова».

"Сьогодні у світі спостерігається інтерес до всього українського. Причина тому очевидна - російська агресія проти України. Філателія в цьому не виняток, до того ж не лише українська, а й світова. Багато країн світу випускають цілі серії чи окремі марки, присвячені російсько-українській війні, тематиці миру чи із зображенням окремих персоналій. А цікавість до українських марок викликана рядом чинників. Наприклад, марка "Русский военный корабль…" сьогодні є номером один у світовій філателії. Бо, по-перше, вона стала одним із перших символів сучасної української національно-визвольної боротьби. А саме гасло влучно демонструє ставлення українців до окупантів. По-друге, корабель пішов туди, куди його відправили, а це дало додатковий поштовх популярності й символізму для цієї марки", - розповідає філателіст Володимир Цьомра.

Марка "Русскій воєнний корабль…" сьогодні є номером один у світовій філателії. Бо вона стала одним із перших символів сучасної української національно-визвольної боротьби

Вважає, що інтерес довкола українських марок протримається довго, але він буде різний для різних марок.

"Величезний ажіотаж довкола марки "Русский военный корабль…" зрозумілий, але для багатьох це стало несподіванкою. Інші марки також можуть стати доволі популярними, але до рівня першої, напевно, не дотягнуть. Як на мене, то перевершити популярність першої "воєнної" марки зможе лише марка, присвячена нашій перемозі в цій війні. І взагалі, я вважаю, що в найближчому майбутньому тематика російсько-української війни та подолання наслідків її для світу стане окремим великим напрямком у філателії. Тому варто чекати на нові випуски марок як в Україні, так і в інших країнах", - додає експерт.

На рівень популярності українських марок безпосередньо впливатиме діяльність Укрпошти - якщо нові марки випускатимуть систематично, але не надмірно часто, якщо вони будуть якісно оформлені та наповнені глибоким змістом, то інтерес до них буде доволі високий.

З погляду художньої цінності українські марки нічим не поступаються маркам інших країн

"Українські марки завжди відзначалися красивим художнім оформленням і глибоким символізмом. Часто ескізи обирають з урахуванням громадської думки, а до їх створення залучають відомих художників. Водночас Укрпошта не переслідує мети отримання надмірного прибутку від випусків марок. А це важливий чинник, оскільки дозволяє якісно підійти до питання добору ескізів і назв марок. Тож із погляду художньої цінності українські марки нічим не поступаються маркам інших країн", - каже філателіст.

З часом вартість українських марок зменшуватиметься, бо спаде надмірний ажіотаж чи з'явиться новий і популярніший випуск.

"Водночас вартість сучасних марок зазвичай не є надмірною. Захоплення філателією не є надто популярним заняттям і тенденція поступового спадання цікавості до колекціонування марок сьогодні чітко простежується. На останніх передвоєнних зустрічах філателістів у Києві я був наймолодшим учасником, а на "почесному другому місці" були переважно пенсіонери. Ситуативна цікавість до конкретного випуску марок не спричинить значного зростання зацікавленості філателією, адже це захоплення - не просто купити марки й покласти в альбом. Для деяких філателістів марки є справою всього життя. Я знаю людей, які займаються колекціонуванням вже понад 50 років", - додає філателіст.

Володимир Цьомра розповів про певні правила колекціонерів марок.

Окремі філателісти беруть до рук альбоми лише в спеціальних рукавичках, а довкола чистота має бути на рівні операційної

"Кажуть, що брати до рук альбом із марками можна лише в доброму гуморі. Це, звісно, жарт. Але філателія - делікатне заняття, адже в колекції можуть бути марки не лише сучасні, але й такі яким 100 чи більше років. Тому я, наприклад, намагаюся особливо цінні марки розміщати в спеціальних захисних файлах, щоб уберегти їх від пошкодження, брати марки лише спеціальним пінцетом. Окремі філателісти беруть до рук альбоми лише в спеціальних рукавичках, а довкола чистота має бути на рівні операційної", - каже експерт.

Часто колекціонери відправляють лист із новою маркою собі ж саме в день випуску. Тоді на пошті ставлять штамп із відповідною датою. Така марка потім зростає в ціні.

"На жаль, війна внесла свої корективи в колекціонування, але я вірю, що настане час, коли ми зможемо знову спокійно переглядати свої колекції, розширювати їх, ділитися здобутками з друзями й знайомими", - додає Цьомра.

Gazeta.ua зробила добірку українських марок, які останніми роками здобули міжнародні й вітчизняні нагороди.

Автор: gloss.ua
 

Поштова марка "Лукаш і Мавка ("Лісова пісня")" здобула бронзу на міжнародному конкурсі Nexofil Award 2021 в Іспанії в категорії "Найкраща марка світу за технологією змішаного друку". Цю марку Укрпошта представила 2020-го в рамках святкування 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Її розробила Софія Караффа-Корбут. На зображенні, крім звичайних фарб, також є бронзова паста, що надає образу Лесі витонченості й загадковості. Такий друк використовують для виготовлення банкнот, бланків цінних паперів та репродукцій картин.

Автор: gloss.ua
  На міжнародного конкурсу Nexofil Award 2020 у Мадриді, Іспанія золото одержала поштова марка "Слава Україні!" за найоригінальніший формат у світі.
На міжнародного конкурсу Nexofil Award 2020 у Мадриді, Іспанія золото одержала поштова марка "Слава Україні!" за найоригінальніший формат у світі.

На міжнародного конкурсу Nexofil Award 2020 в Іспанії золото здобула поштова марка "Слава Україні!" за найоригінальніший формат у світі. Марка надрукована на самоклейному папері у формі карти України, а шрифт до нього спеціально розроблений художницею-каліграфісткою Ольгою Верменич.

Автор: gloss.ua
  Срібло у категорії «Найкраща марка світу за технологією офсетного друку» зайняла українська марка - «Сорочка. Чернігівська область» із серії «Українська вишивка – код нації».
Срібло у категорії «Найкраща марка світу за технологією офсетного друку» зайняла українська марка - «Сорочка. Чернігівська область» із серії «Українська вишивка – код нації».

На цьому ж конкурсі "срібло" в категорії "Найкраща марка світу за технологією офсетного друку" здобула українська марка - "Сорочка. Чернігівська область" із серії "Українська вишивка - код нації". На ній зображено експонат із колекції Музею Івана Гончара зі зразком вишивки.

Автор: gloss.ua
  Марка «Листоноша Федір Фекета» отримала срібло у конкурсі PostEurop. © https://gloss.ua/ua/lifestyle/137761-najvidomishi-poshtovi-marki-ukrajini
Марка «Листоноша Федір Фекета» отримала срібло у конкурсі PostEurop. © https://gloss.ua/ua/lifestyle/137761-najvidomishi-poshtovi-marki-ukrajini

Марка "Листоноша Федір Фекета" здобула "срібло" в конкурсі PostEurop. Міжнародний конкурс поштових марок "Найкраща марка Європи 2020" був присвячений темі "Давні поштові маршрути". Україна на ньому представила поштову марку, присвячену закарпатському листоноші Федору Фекеті, який є місцевим героєм, бо впродовж 30 років кілька разів на тиждень долав до 50 км, щоб доправити пошту односельцям. Зображення на марці виконала художниця Ірина Медведовська.

Автор: gloss.ua
  У конкурсі "Найкраща поштова марка України-2020" перемогла перша українська поштова марка з технологією доповненої реальності "Козаки".
У конкурсі "Найкраща поштова марка України-2020" перемогла перша українська поштова марка з технологією доповненої реальності "Козаки".

У конкурсі "Найкраща поштова марка України-2020" перемогла перша українська поштова марка з технологією доповненої реальності "Козаки". Її створили в партнерстві з компанією Art Nation, де зображені улюблені для багатьох поколінь українців герої мультсеріалу "Козаки" - Око, Грай і Тур. "Оживити" козаків у доповненій реальності можна за допомогою безплатної програми WowBox AR.

5

мільйонів гривень вторгували на аукціоні за продаж марок "Русскій воєнний корабль, іді … !" і конвертів зі спецпогашенням із підписами автора фрази Романа Грибова й генерального директора Укрпошти Ігоря Смілянського. Ціна під час торгів зросла у 200 разів. На аукціоні за марки змагалися 56 учасників із чотирьох країн. Усі гроші з продажу марок направлять на гуманітарну допомогу Україні.

229

тисяч українців проголосували за нову марку в "Дії" та на сайті Укрпошти. Загалом у голосуванні взяли участь понад 500 тис. громадян. Серед п'яти версій переможцем став варіант "Доброго вечора, ми з України". На другому місці опинився "Пес Патрон". На третьому - "Путін, Москва палає, Гаага чекає". Також Укрпошта анонсувала марку, присвячену перемозі України на "Євробаченні 2022".

Зараз ви читаєте новину «Марку "Русский военный корабль…" перевершить лише марка про перемогу - український філателіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі