пʼятниця, 07 грудня 2012 00:15

Зимові писанки винайшли сучасні майстрині

Різдвяні прикраси з яєць робить київська писанкарка Христина Гевко, 25 років. На шкаралупах малює сніжинки та новорічні орнаменти. Візерунки наносить за допомогою воску і фарб або витравлює кислотою.

— Соляну кислоту в Україні заборонено продавати, з нею було би значно легше, — каже Христина. — Я користуюся оцтом. Ним витравлювати не важко, просто довго чекати. Разом з розписом іде година-півтори. Травлені писанки роблять на коричневому яйці. Я покриваю воском те, що має залишитися темним. Треба писати тільки найчистішим воском, бо кіптява потім залишить брудний слід на білій поверхні. Яйце з нанесеним орнаментом занурюю в оцет. Він має бути тільки спиртовий. Фруктові так не працюють. Яйце треба час від часу промивати, щоб змити верхній шар, який витравився. Коричневий шар під впливом кислоти в оцеті злазить, і тло залишається білим. Потім прибираю залишки воску серветками, легенько нагріваючи над газом на плиті.

Зимові писанки винайшли сучасні майстрині.

— Це радше примха, прикраса. Я навіть не називала б їх писанками. До традиції вони долучаються тільки матеріалами і технікою. Ці узори — просто оздоби, символіка не традиційна. Ними можна прикрасити щось, щоб додати писанки і до Різдва. Писанки писали на честь сонця, весни, пробудження природи, здоров'я. Зима тут зовсім не до речі.

Зараз ви читаєте новину «Зимові писанки винайшли сучасні майстрині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі