четвер, 31 березня 2022 00:45

Вечірку перед "Оскаром" скасували

— Якщо Американська кіноакадемія не дасть виступити Володимиру Зеленському й не підтримає лідера країни, що приймає за нас кулі та бомби, то це буде най­огидніший момент в історії Голлівуду, — сказав напередодні вручення "Оскара" американський актор і режисер Шон Пенн, 61 рік. Закликав бойкотувати кінопремію та пообіцяв публічно розплавити свою нагороду, якщо президентові України не нададуть слово.

Ведуча церемонії, комедіантка 40-річна Емі Шумер запропонувала організаторам записати й показати відеозвернення Зеленського. Натомість у перерві шоу висловили солідарність з Україною хвилиною мовчання. Вивели на екран заяву про підтримку українського народу, але зі словом "конфлікт" замість "війна" та без згадки про Росію як агресора.

Церемонія проходила в Лос-Анджелесі в ніч на 28 березня. "Оскара" за найкращий фільм отримала трагікомедія "КОДА: У ритмі серця" режисерки Сіан Гідер, 44 роки. 17-річна Рубі з маленького містечка в штаті Массачусетс — єдина в своїй сім'ї здатна чути. Хоче стати співачкою, але не може полишити батьків і брата, бо вона для них — сурдоперекладачка. Коли родинна справа — рибальство — опиняється під загрозою, дівчина має зробити вибір між допомогою рідним і мрією про музичну кар'єру. Частину ролей виконали глухі актори. Режисерка перед зйомками понад рік вивчала мову жестів. У назві — англомовна абревіатура, що розшифровується як "дитина глухих батьків".

Автор: GETTYIMAGES
  Глухий від народження американський актор Трой Коцур (ліворуч) отримав премію ”Оскар” за найкращу чоловічу роль другого плану. Зіграв рибалку у фільмі ”КОДА: У ритмі серця”. Коцур має українське коріння. За лаштунками церемонії нагородження в театрі ”Долбі” міста Лос-Анджелес спілкується з лауреаткою за найкращу жіночу роль Джессікою Честейн. У стрічці ”Очі Теммі Фей” втілила ведучу християнського токшоу.
Глухий від народження американський актор Трой Коцур (ліворуч) отримав премію ”Оскар” за найкращу чоловічу роль другого плану. Зіграв рибалку у фільмі ”КОДА: У ритмі серця”. Коцур має українське коріння. За лаштунками церемонії нагородження в театрі ”Долбі” міста Лос-Анджелес спілкується з лауреаткою за найкращу жіночу роль Джессікою Честейн. У стрічці ”Очі Теммі Фей” втілила ведучу християнського токшоу.

"Стрічка спершу видається типовим голлівудським кіно про тяжке життя підлітків і шлях до мрії. От тільки це незалежна копродукція США, Франції та Канади, яку стримінговий сервіс "Епл" викупив на фестивалі "Санденс" за рекордні 25 млн доларів (737 млн грн. — ГПУ), — пише кінокритик Дмитро Сидоренко, 33 роки. — Картина не просто розчулює дитячою історією, а ще й прекрасно зображує життя глухих. Діалоги мовою жестів тут настільки живі, що до кінця фільму вже майже розумієш персонажів. Авторка добре балансує драму з комедією.­­­­­ Йдеться про складність бути білою вороною у власній родині й водночас про велику відповідальність, яку доводиться тягнути дівчині з дитинства. Все це розбавлено жартами невгамовної сімейки".

Новозеландка 67-річна Джейн Кемпіон стала третьою жінкою в історії, яку визнали найкращим режисером. Дія її вестерну "У руках пса" відбувається 1925 року. Двоє багатих братів володіють великим ранчо в американському штаті Монтана. Старший критикує молодшого за одруження із вдовою, яка страждає від алкоголізму. Вважає, що жінці потрібні лише гроші. Насміхається та принижує її сина-підлітка.

Найкращим актором назвали Вілла Сміта, 53 роки. У біографічному фільмі "Король Річард: Виховуючи чемпіонок" зіграв батька і тренера тенісисток Вінус і Серени Вільямс, переможниць Олімпійських ігор і турнірів "Великого шолома" та колишніх перших ракеток світу.

Найкраща акторка — Джессіка Честейн, 45 років. У байопіку "Очі Теммі Фей" втілила телепроповідницю. Протягом 1974–1987 років із чоловіком вела передачу з християнськими повчаннями й піснями та життєвими історіями вірян. Здобули популярність і збагатилися завдяки грошам із пожертвувань глядачів, однак закрили проєкт, збанкрутували та розлучилися після звинувачення чоловіка у зґвалтуванні та шахрайстві.

Найкращий міжнародний фільм — "Кермуй моїм авто" з Японії.

"Голлівудські товаріщі — у своєму стилі, — пише кінооглядачка Олена Чиченіна, 34 роки. — Багато слів на підтримку України, відео й сині стрічечки на червоному хіднику. Але загалом — стиль Світлани Лободи: боже, які бідні люди, як нам шкода, але про Росію й Путіна ми нічого не скажемо. На церемонії панство так і не спромоглося згадати агресора та наробити сміливих і гострих заяв зі сцени. Звернення Зеленського не показали. Із зали ніхто на знак протесту не вийшов. Чекаємо, на що Шон Пенн переплавить свої статуетки. Взагалі цьому не варто дивуватися й обурюватися. Не варто було чогось і очікувати. Американські кіноакадеміки та організатори церемонії завжди були сцикунярами й до останнього відмовляються йти на якісь зміни і вчинки".

Вечірку перед врученням "Оскара" скасували. Замість неї пожертвують 29,5 млн грн на підтримку українських дітей-біженців.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Вечірку перед "Оскаром" скасували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі