понеділок, 18 червня 2007 18:27

Василь Вовкун придбав картину Кучми

Автор: фото надане PR-компанією ”Вавілон”
  Василь Вовкун показав в ”Українському домі” зібрану колекцію творів мистецтва. Біля нього — керамічні вироби Василя Омеляненка з Опішні Полтавської області
Василь Вовкун показав в ”Українському домі” зібрану колекцію творів мистецтва. Біля нього — керамічні вироби Василя Омеляненка з Опішні Полтавської області

До свого 50-річчя режисер Василь Вовкун відкрив в "Українському домі" виставку "Видива". Тривала вона 4 дні, з п"ятниці до понеділка.

— Довше винаймати приміщення дорого, — зізнається Вовкун. — За 4 дні заплатив 10 тисяч доларів. Тепер хочу повезти її до Львова, Луцька та Донецька.

Посеред вестибюля стоїть великий екран, по периметру — шість менших. Показують уривки зі спектаклів Вовкуна. "Цар Едіп" Ігоря Стравінського 1998-го він поставив на майдані Незалежності в Києві. "Богдан Хмельницький" ішов у Донецькій опері, а "Бал-маскарад" — у Львівській. Загалом режисер має десь 300 постановок. Серед них — церемонія інавгурації президента Віктора Ющенка.

Вовкун видав подвійний DVD-диск із шістьма своїми постановками. В "Українському домі" його продавали за 200 грн.

Вісім років тому для дійства "Золоті ворота тисячоліть" у київському районі Оболонь, на березі Дніпра, спорудили найбільший в Європі театр просто неба. За словами Вовкуна, тепер будівлю вимагають розібрати.

Багато років режисер збирав картини й вишиванки. Іменинник виставив свою колекцію у двох залах "Українського дому". Один із них  присвячений петриківському розпису.

— Усі знайомі петриківські майстри до ювілею подарували мені по дві картини. Найстаріший, 80-річний Федір Панко, — теж, — хвалиться іменинник.

Під стелею в кінці зали висить весільне фото 28-річного сина режисера Святослава.

— Митцем він не став, — розповідає батько. — Займається протоколом президента. А невістка — біолог. Чекають на дитину.

Вовкун каже, що синове весілля ставив сам. Воно відбулося в Пущі-Озерній під Києвом. Показує дві петриківські скрині, на яких стоять весільні короваї.

— Ці короваї були в сина на весільному столі, — згадує він.

Частину експозиції займають картини Марії та Федора Приймаченків.

Її промова нагадувала проповідь галицького священика

— Із театром "Будьмо" їздив до них додому, — згадує Василь. — Показували вертеп. Приймаченки тоді жили на межі 30-кілометрової  зони, в селі Болотня Іванківського району на Київщині. Марія Оксентіївна була лежача, вже не ходила.

Вовкун повертає картину Федора Приймаченка "Родина — вся Україна". Показує на зворотному боці дарчий надпис: "Дарую нашому президентові та його родині. Президенту Леонідові Даниловичу Кучмі".

— Федір Приймаченко мав вручити Кучмі цю картину на ВДНГ. Там проходила його виставка. Однак Леонід Данилович не прийшов, і картину віддали мені, — згадує режисер.

Вовкун народився в селі Мацошин Жовківського району на Львівщині. Після школи спробував вступити до Львівського університету на журналістику, але отримав трійку з англійської. Закінчив Київський театральний інститут. Працював актором у Львові, Вінниці, Чернівцях, Києві. Потім зайнявся режисурою.

О пів на дванадцяту ночі Володимира Вовкуна привітав президент Віктор Ющенко. Він приїхав в "Український дім" разом із дружиною Катериною, доньками Софією та Христиною. Перед тим президентська родина слухала концерт британського співака Елтона Джона на майдані Незалежності. Глава держави оголосив про присвоєння режисерові звання народного артиста України.

До Ющенка звернулася 74-річна мати режисера Ольга Вовкун, яка приїхала на ювілей сина. Жінка заявила, що президентові слід подбати про те, аби всі українці любили одне одного.

— Її промова нагадувала проповідь галицького священика, — сміючись, зазначає поет Володимир Цибулько.

Ющенко згадав свою покійну матір Варвару Тимофіївну.

— Мені мати теж багато розповідала. Бувало, почне про Голодомор. Я задрімаю, прокинуся — а вона далі розказує, вже по війну, — зітхає Віктор Андрійович.

Зараз ви читаєте новину «Василь Вовкун придбав картину Кучми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі