неділя, 10 вересня 2006 18:14

У Венеції нагородили китайця і королеву Британії

Автор: фото: reuters/Stefano Rellandini
  Англійська акторка Хелен Міррен отримала приз за кращу жіночу роль — королеви Британії у фільмі ”Королева”
Англійська акторка Хелен Міррен отримала приз за кращу жіночу роль — королеви Британії у фільмі ”Королева”

У суботу, 9 вересня, на острові Лідо у Венеції нагородили переможців 63-го Венеціанського кінофестивалю. Головний приз — "Золотого лева" — отримав китайський режисер Цзя Чжан-Kе, 36 років, за стрічку "Натюрморт". Нагороду йому вручила 62-річна французька акторка Катрін Деньов, яка очолювала журі.

— Ця китайська стрічка стала справжнім одкровенням для нас, — зізналася Катрін, цілуючи Чжана-Ке.

В оригіналі стрічка називається "Хороші люди з "Трьох ущелин". Її герої — селяни, які вирощують рис і випікають хлібці.

Їхнє життя стає нестерпним, коли біля поселень будують велике водосховище.

Глядачі на фестивалі обирали свого переможця. Біля палацу в східному стилі "Квіріні", де відбувалася церемонія, збудували стіну, на якій люди щодня залишали свої враження. Вони зображали їх у вигляді графіті, карикатур, складали вірші. Найбільше симпатій публіки зібрала стрічка 65-річного Стівена Фрірза "Королева", про загибель принцеси Діани. У фільмі, після смерті Діани, йдеться про конфлікт між королевою Єлизаветою ІІ і ще молодим і недосвідченим прем"єр-міністром Тоні Блером. Акторці Хелен Міррен, 61 рік, за роль королеви Британії дістався приз у номінації "найкраща жіноча роль".

Я так до кінця і не збагнула, кого зіграла

Задовго до початку фестивалю було відомо, що його головним гостем стане голлівудський режисер Девід Лінч, 60 років. Подейкують, що його новий фільм "Внутрішня імперія" Девіда запрошували показати у Каннах. Але Венеціанський фестиваль перехопив стрічку, пообіцявши режисерові "Золотого лева". Лінч справді отримав статуетку "за внесок у кіномистецтво". У його новому фільмі багато звичних прийомів: містика, заплутаний сюжет, химерна музика й декорації.

39-річна акторка Лора Дерн, що раніше грала у фільмах Лінча "Дикі сердцем" і "Блакитний оксамит", знову виконала головну роль. Ніяковіючи, вона розповіла:

— Я так до кінця і не збагнула, що зіграла в цьому фільмі. Тому з нетерпінням чекаю перегляду: може, нарешті зрозумію.

Приз за найкращу чоловічу роль отримав американець Бен Аффлек, 34 роки. Він зіграв найвідомішого виконавця ролі Супермена Джеймса Рівза, чия смерть 1959-го досі залишається загадкою. Задля зйомок Бенові довелося погладшати на 20 кілограмів.

Режисер стрічки Аллен Култер має власну версію загадкової смерті актора:

— Кар"єру Рівза зламала Друга світова війна. Після служби в армії для Голлівуда він був уже трохи застарий. А феноменальний успіх "Супермена" спричинився до того, що ця роль причепилася до нього назавжди. Він більше не міг грати інші, складніші ролі.

Своє розслідування подій 11 вересня 2001-го у Нью-Йорку здійснив Олівер Стоун, 59 років. Його стрічка "Всесвітній торговий центр" — історія виживання кількох осіб із тисяч людей, які опинилися на місці трагедії. Фільм мав несподіваний успіх у прокаті в США. Режисер у картині виступає проти війни на Близькому Сході.

— Війна в Іраку — це другий В"єтнам, — зауважив Олівер Стоун на прес-конференції.

Цьогоріч на острові Лідо зібралася рекордна кількість зіркових гостей. На свої прем"єри прилетіли Скарлетт Йохансон, Едріен Броуді, Бен Аффлек, Сандра Баллок, Пол Верховен, Спайк Лі.

"Золотий лев" — фільм Цзя Чжан-Kе "Натюрморт" (Китай)
"Срібний лев" — фільм Алена Рене "Серця" (Франція), фільм Емануель Кріалзе "Новий світ" (Італія)
спеціальний приз журі — фільм "Сухий сезон" Махамата-Салеха Харуна (Франція, Бельгія, Чад)
найкраща жіноча роль — Хелен Міррен, фільм "Королева" (Велика Британія)
найкраща чоловіча роль — Бен Аффлек, фільм "Голлівудленд" (США)
найкращий молодий актор — Ізільд Ля Беско, фільм "Недоторканний" (Франція)
найкращий сценарій — Пітер Морган, фільм "Королева" (Велика Британія)
найкращий оператор — Емануель Любезкі, фільм "Діти людей" (США, Велика Британія)

Зараз ви читаєте новину «У Венеції нагородили китайця і королеву Британії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі