вівторок, 10 червня 2008 19:15

У Софії Київській виконали 25 творів Кирила Стеценка

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Хор ”Київ” у Софійському соборі столиці виконує літургію, яку композитор Кирило Стеценко написав упродовж 1905–1920 років
Хор ”Київ” у Софійському соборі столиці виконує літургію, яку композитор Кирило Стеценко написав упродовж 1905–1920 років

"Я чув п"ять варіантів виконання "Отченашу" різних композиторів, і скажу, що Стеценків найкращий, — ділиться міністр культури та туризму Василь Вовкун, 50 років. — Він і народний, і не відходить від канонічного. Кирило Стеценко був священиком і водночас добре знав народну музику. Його літургія сприяє єднанню українських церков. Адже її виконували і в Києво-Печерській лаврі, й у греко-католицькій церкві".

25 творів композитора Кирила Стеценка (1882–1922) із Літургії святого Івана Золотоустого минулої п"ятниці в Софії Київській виконав академічний камерний хор "Київ". Виступ організували до 1020-річчя хрещення Русі-України князем Володимиром Великим.

Перед вівтарем стоять два десятки хористів. Тримають ноти. Посередині біля пюпітра — керівник хору Микола Гобдич, 47 років. Ліворуч від нього в малиновій рясі протодиякоп Назарій Дадак, 28 років — співає за диякона.

У соборі встановили з десяток лав, зібралося близько 50 осіб. На другій лаві сидить настоятель Української православної церкви Київського патріархату Патріарх Філарет, 79 років. Літургія триває 55 хв., після неї гості піднімаються й виходять на вулицю.

— Нам не відразу вдалося організувати цей концерт саме в соборі Святої Софії, — каже внук композитора скрипаль Кирило Стеценко, 54 роки. — Тут уже давно ніяких заходів не проводять, бо вони негативно впливають на старовинні фрески та мозаїки. Торік укріпили головну — Богородиці-Оранти. Тож спочатку пропонували виступ у хлібній палаті чи на вулиці. Але подія втратила б свою значущість. І дирекція заповідника "Софія Київська" таки пішла нам назустріч.

— Мені дуже сподобалося, — каже Патріарх Філарет Кирилові Стеценку. — У нас так завжди співають.

Микола Гобдич розповідає, що концерти хору розплановані на рік. Нині записують альбом із творами Кирила Стеценка.

— Співаємо староукраїнською мовою, — додає. — Виконати 25 творів без перерви для музикантів не важко фізично, а от морально, емоційно — дуже велике навантаження. Адже треба донести глибокий сенс. Репетиції маємо щодня по чотири години і ще три години на самопідготовку.

Камерний хор "Київ" існує з грудня 1990 року. Дав близько тисячі концертів у 21 країні світу — США, Швеції, Канаді, Італії й інших. За кордоном попит на церковну музику більший, зазначає Микола Гобдич. Там хор "Київ" збирає по дві тисячі слухачів. Найчастіше виступає в театрах.

На літургію завітав директор Інституту літератури НАН України Микола Жулинський, 67 років, з дружиною Лідією.

— Отче Назарію, ви геніальні, — гукає він до співака Назарія Дадака, який вже переодягнувся у чорний костюм.

Потім повертається до Миколи Гобдича.

— Заспівайте панахиду до Голодомору восени.

Той  киває, погоджуючись.

Зараз ви читаєте новину «У Софії Київській виконали 25 творів Кирила Стеценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі