вівторок, 27 грудня 2016 06:05

Театри їздитимуть країною за державний кошт

Театри їздитимуть країною за державний кошт

— На затвердженні бюджету у Верховній Раді мене приперли до стінки. Наполягали, щоб ліквідувати національні творчі спілки. Бо вони не виконують свою функцію. Мають відкривати нові імена письменників, музикантів, акторів, режисерів, художників. Опікуватися культурою в регіонах. А не розпродавати, розкрадати майно з балансу, — говорить міністр культури 47-річний Євген Нищук на представленні нового голови Спілки театральних діячів. Ним став художній керівник Київського театру оперети Богдан СТРУТИНСЬКИЙ, 46 років.

— Багато говоримо про децентралізацію. Зараз час її втілювати. Об'їздимо всі обласні театри. Поспілкуємося з керівниками. Щоб зрозуміти всі наявні проблеми та ефективно їх вирішувати. Наша мета — познайомити Україну, Європу й світ із найкращими постановками, акторами та режисерами регіональних театрів. Так розпочнемо роботу з підготовки Всеукраїнського театрального фестивалю, — каже Ростислав Держипільський, 41 рік, директор Івано-Франківського музично-драматичного театру. Його обрали керівником напрямку регіонального розвитку спілки.

Перший Всеукраїнський театральний фестиваль планують провести в березні 2018-го. Його лауреати гастролюватимуть Україною за державний кошт. На заході влаштують покази кращих вистав для керівників європейських театрів. Вони ­зможуть запросити вітчизняних постановників до співпраці. Навесні цього року українські режисери Максим Голенко та Станіслав Жирков свої спектаклі "Вій" і "Сталкери" зіграли з акторами театру німецького міста Маґдебург.

За зразком Інституту книги в Україні планують створити Інститут театру. Він має розробляти стратегію розвитку галузі, враховуючи досвід роботи таких організацій у Польщі, Молдові та Угорщині.

Зараз ви читаєте новину «Театри їздитимуть країною за державний кошт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі