понеділок, 26 жовтня 2009 18:06

Сергій Сурнін колекціонує сороміцькі листівки

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Колекціонер Сергій Сурнін має понад 50 тисяч поштових карток із гумором, анекдотами та еротикою
Колекціонер Сергій Сурнін має понад 50 тисяч поштових карток із гумором, анекдотами та еротикою

"На ці листівки треба дивитися в червоних окулярах, — киянин 32-річний Сергій Сурнін у столичному Українському домі показує листівку 1898 року в червоно-зелених тонах. На ній — жінка, вбрана у довгу сукню, сидить на колінах у чоловіка. — Червоні лінії зникають — і на картках видно, як чоловік із жінкою займаються коханням. Розповсюджували такі листівки в борделях".

Сергій Сурнін — власник антикварного магазину "ІнтерАртСервіс 3000". Продає раритетні видання, старовинні енциклопедії, карти. У колекції має понад 50 тис. поштових карток із гумором, анекдотами, еротикою.

— Усі ці листівки проходили цензуру, хоч зображення на лицьовій стороні часто було досить колючим. Але був і самвидав, який друкували в підпіллі — відверта порнографія, нецензурні слова. Маю кілька таких, але вони мене мало цікавлять.

До стенду підходить жінка з розпущеним волоссям у довгому пальті. Сурнін підходить до неї, цілує в щоку. Каже, це його постійна клієнтка. Пропонує подивитися книгу "История Киева" 1886 року, у коричневій шкіряній обкладинці. Жінка перегортає кілька сторінок, обіцяє підійти пізніше.

— У дитинстві цікавився фотографією, — продовжує він. — Збирав знімки часів Великої Вітчизняної війни. Потім почав колекціонувати листівки з пейзажами Києва. Але з гумором — найцінніші.

На одній листівці зображений чоловік кавказької зовнішності, угорі напис: "Потрібні хлопчики від 9 до 12 років". На іншій — літній чоловік "приймає у навчання дівчаток від 13 років".

У ХІХ столітті 20 еротичних листівок коштували, як угодована корова

— Листівки з російськомовними написами знайти важче, ніж із латиницею. В Європі їх друкували значно більше. Багато російських видавців свої листівки випускали за кордоном. Це так само, як зараз наші виробники шиють куртки в Китаї — там дешевше. Дилери на мені добре заробляють, та поки що я з цим мирюся.

Свою колекцію Сергій Сурнін не продає. Якщо трапляються дублікати, обмінює. У колекції має кілька підписаних листівок. На одній, із порнографічним сюжетом, хтось написав "Скажи, курва, де ти ховаєш 10 тис. рублей?".

Про ціни говорити відмовляється.

— Це святе правило колекціонерів. У ХІХ столітті 20 еротичних листівок коштували, як угодована корова. Серед моїх клієнтів — тільки забезпечені люди. Один живе на вулиці Лютеранській. Збирає все, що пов"язане з цією вулицею, — карти, плани міста, старі фотографії, книги. Брат президента Петро Ющенко колекціонує картки з українськими сюжетами. Та й сам бджоляр любить старі листівки.

Радить не економити на антикваріаті.

— Колись довго торгувався за одну картку з еротичним сюжетом. За півгодини сторгувалися. На радощах пішов у найближчий бар, напився і згубив її.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Сурнін колекціонує сороміцькі листівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі