понеділок, 05 травня 2008 16:03

Ромео називає Джульєтту "моя гаряча тьолочка"

Британський репер 48-річний Мартін Баум, який пише молодіжні романи та гумористичні оповідання під псевдонімом Баумскі, переклав 15 п"єс Вільяма Шекспіра на сучасний підлітковий сленг. Вони вийшли у збірці "Бути чи не бути, в натурі? Гід по Шекспіру для сучасної молоді". Раніше п"єси класика у Великій Британії видали у вигляді коміксів.

— На написання книжки мене надихнув збірник спрощених п"єс Шекспіра для школярів, який видали нещодавно в Англії. Це глузування над драматургом, — обурюється Баум. — У своїх "перекладах" я зберіг усі двозначні, політнекоректні та жорстокі сцени, яких так багато в оригінальних творах автора. Саме вони й роблять його п"єси кльовими.

Віршовані п"єси Шекспіра Баум переказав у прозі. "Ромео та Джульєтта" починається в інтерпретації британця так: "Верона була "поляною", де ворогували роди Монтеккі та Капулетті. Якось принца Верони запарило те, що вони гнали одне на одного, тому він наказав попуститися. Інакше б ті отримали по башні". А кохану Джульєтту Ромео називає "моя гаряча тьолочка".

"Гамлет" починається так: "Потухло щось в Датському королівстві, через це Амлету стало хріново. Спершу дядя Клавдій одружився з його мамашею, своєю соскою королевою Гертрудою, потому норвежець Фортинбрас із корешами почали наїжджати на Данію, і нарешті, ні з того ні з сього, гидкий привид баті Амлета розповів синові таке, що той обробився".

— Розумію, що цю збірку критикуватимуть всілякі інтелектуали. Навряд чи вони оцінять цю іронію, — ділиться письменник. — Я давав почитати рукопис одному такому типу, моєму товаришеві. Він дуже знітився, бо не зрозумів мого гумору.

Перекладати п"єси Бауму допомагав 13-річний син.

— Часом він підказував мені кращі відповідники деяких слів, — каже Мартін. — Або я читав йому уривки й "консультувався", чи буде зрозумілий їхній сенс підліткам. Надалі хочу перекласти ще деякі п"єси Шекспіра. А потім візьмуся за твори Чарльза Діккенса.

Зараз ви читаєте новину «Ромео називає Джульєтту "моя гаряча тьолочка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі