понеділок, 09 листопада 2009 17:15

Романи Люко Дашвар розкуповують найкраще

Автор: фото: Тарас Подолян
  Письменник Андрій Кокотюха на 12-й книжковій виставці презентує свій роман ”Язиката Хвеська”
Письменник Андрій Кокотюха на 12-й книжковій виставці презентує свій роман ”Язиката Хвеська”

— Хотіли виставити 220 експонентів, а через епідемію маємо 150, — каже директор виставкової компанії "Медвін" Едвін Задорожний, 61 рік. 4 листопада у столичному університеті фізкультури на вул. Фізкультури, 1, він відкрив 12-ту Міжнародну книжкову виставку. — Через грип свої автограф-сесії скасували Марія Матіос, Ірена Карпа та Сашко Лірник.

Першого дня майже половина стендів порожні. Через епідемію не приїхали видавці зі Словаччини, Білорусі, Угорщини.

На вході двоє хлопців у довгих чорних плащах роздають брошурки з рекламою книжки Дена Брауна "Втрачений символ". У ній надрукований пролог із роману. Книга має вийти у харківському видавництві "Клуб сімейного дозвілля" на початку грудня.

— Це буде черговий бестселер, — каже працівниця видавництва 27-річна Вікторія Майсюк. — Спочатку видамо українською, потім — російською. Перший наклад не перевищить п"ять тисяч примірників, потім друкуватимемо додаткові.

Каже, найбільше купують книжки столичної письменниці Люко Дашвар — "Село не люди", "Молоко з кров"ю" та "Райцентр".

— Першу видали наприкінці 2007-го. Письменниця сама принесла нам свій рукопис. Не думали, що він так добре піде. Через кризу тиражі книжок не зменшили. Кожного кварталу виходить 40–70 новинок.

У столичному видавництві "Факт" за рік побачили світ 30 книг. Торік було втричі більше.

Із прози нічого путнього останнім часом не приносять

— Автори переважно самі проплачують тираж, — розказує коректор Ніна Тихоновська, 47 років. — За свої гроші видав книжку сценарист Роман Ширман, 17-річна дівчина Лєна Наконечна. Колишній шулер Анатолій Барбакару написав про махінації з картами. Якось хтось йому добряче програвся і вирішив помститися. Після того Барбакару кілька місяців пролежав у лікарні. Тепер покаявся і став письменником.

Каже, найгірше продається поезія.

— У Тараса Федюка гарна поезія. У серії "Зона Овідія" видаємо найкращі твори дисидентів і сучасних авторів. За тиражі платять меценати. Із прози нічого путнього останнім часом не приносять. А поезія переживає розквіт. Гарні вірші в Павла Вольвача, Сергія Грабара.

Найдорожчі книжки продає інтернет-магазин "Элит Бук".

— Пропонуємо подарункові видання ручної роботи в обкладинці з натуральної шкіри, — розповідає директорка 32-річна Оксана Литвинчук. — Книжки купуємо в російських видавництвах. Самі їх переплітаємо.

Пенсіонерка Олена Степанівна, 67 років, цікавиться книгою Омара Хайяма "Рубаї". Вона коштує 2 тис. грн.

— Таку приємно мати вдома і подарувати можна. Якби знала, що тут така прєлєсть, взяла би більше грошей. Маю в кишені тільки сотню — хочу онучці купити якусь книжечку.

Найбільший вибір дитячих книг пропонує столичне видавництво "Грані-Т".

— У нас вийшла унікальна абетка Оксани Павленко, — каже його представниця Леся Люта. — На кожній сторінці малюк знайомить із буквою через віршик. Гарно йде перекладна серія "Дитяча іронічна поезія". Наші книжки коштують від 5 гривень. Найдорожча — "Сни Ганса-Християна" Лесі Ворониної. Вона унікальна, бо корінець зробили тканим. Раніше книжки тільки так і робили, а тепер все виготовляють із паперу.

Зараз ви читаєте новину «Романи Люко Дашвар розкуповують найкраще». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі