вівторок, 04 червня 2013 05:15

Роман "Українка" у Польщі розкупили за два тижні

Роман "Українка" у Польщі розкупили за два тижні

— Як кожна молода мама робила помилки. Доньки росли, а мені вони досі лишалися маленькими. Одного разу вони подивилися на мене здивовано і сказали: "Слухай, як ти взагалі з нами говориш?". Зрозуміла, що вдома виросло дві жінки, — каже польська письменниця Барбара Космовська, 55 років. У Києві зустрілася з читачами 30 травня. Львівське видавництво "Урбіно" видало три її романи про дівчат-підлітків.

— Вирішила написати книжку, яка була б вибаченням за те, що не завжди розуміла доньок, — письменниця розповідає про повість "Буба". У Польщі вона з'явилася 2002-го. 16-річна Аґнєшка на прізвисько Буба живе з батьками, сестрою і дідусем. Її мама, відома письменниця, не має часу на доньку. Стосунки у Буби складаються хіба з дідусем, який любить хороший алкоголь та бридж.

— Я не до кінця схожа на Бубину маму, хоча так само письменниця, — жартує полька. Вона в кольорових кедах, постійно усміхається. — Якось у молодшої дочки почалися проблеми з англійською. Учитель натякнув їй, що мама неправдиво показала вчителя англійської у "Бубі". Дочка прийшла до мене із претензіями.

Із наступного навчального року книжки Космовської читатимуть в українських школах.

— Зараз учні вивчають багато творів, які мало що їм говорять, — каже перекладачка 41-річна Божена Антоняк. — Програма в нас базувалася за принципом: якщо література зарубіжна, то має бути багато російської. Але чим вона краща за французьку? Учителям і видавцям запропонували дати свої пропозиції щодо змін. Видавництво "Урбіно" пояснило, що книжки Барбари — це сучасні твори без гострих кутів. Розповідають про щоденні проблеми молоді, сімейні цінності.

Після розмови до Космовської вишиковується черга за автографами. 56-річна Ольга Чоботар виймає з пакету роман "Буба", загорнутий у стару газету. Учителька світової літератури приїхала із села Загальці Київської області.

— Доки їхала сюди електричкою, прочитала 50 сторінок. Вертатимусь додому, то закінчу, — каже Ольга Борисівна. — Читається легко. Усі проблеми, які бачу у школі, є тут. Якось Буба просить маму прийти на батьківські збори. Та повертається і каже: "Ти ж не навчаєшся у цьому ліцеї. Я показувала фото, тебе ніхто з вчителів не упізнав". Виявляється, мати така зайнята, що не знає, де навчається дитина. Пішла не в той ліцей.

У Києві Барбара Космовська також розказала про свій дорослий роман "Українка". Його героїня — заробітчанка із Дрогобича Іванка, яка влаштувалася у Варшаві хатньою робітницею. У Польщі книжка з'явилася на початку травня. За два тижні перший 5-тисячний тираж роману розібрали.

Зараз ви читаєте новину «Роман "Українка" у Польщі розкупили за два тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі