вівторок, 15 січня 2013 05:30

Олесь Доній у вертепі зіграв Парашутиста

13 вертепів приїхали до міста Коломия на Івано-Франківщині. Тут пройшов фестиваль вертепів "Карпатія". Його 2007-го заснувало Мистецьке об'єднання "Остання барикада". Цьогоріч свято об'єднало близько 300 учасників. Зранку 13 січня центр міста перекрили. Вулицями походжають учасники вертепів у костюмах царів, циган, чортів та янголів.

— Коли твоя баба була молодою, то Коломиї не було спокою. Ходили колядувати і в місті, і в довколишні селища. Я найбільше щедрівок знала, — у натовпі жінка у квітчастій хустці розповідає онукові. Той смокче зеленого льодяника у формі олімпійського ведмедика. Довкола головної площі міста збираються люди.

Біля сцени 73-річний Степан Пронюк тримає вертеп із дерева у вигляді хліва, де народився Ісус. Сіно довкола "немовляти" — справжнє. Довкола — різьблені фігурки Марії, апостолів, худоби.

— Я сам його колись вирізав. Хочу нагадати про традицію, — говорить. — Зараз руки не гожі таке майструвати, от і ношу традицію з собою.

На сцені показують вертепи з традиційними і сучасними сюжетами.

— Я сьогодні граю роль царя, пощастило, що не Ірода, — розказує громадський діяч, член УНА-УНСО Ігор Мазур, 39 років. Він високий, тому друзі кличуть його Тополею. — Мій зріст 2 метри 2 сантиметри натякає, який має бути цар. А ще у мене аж дві цариці сьогодні. Зізнаюся, слова ще повторюю. Але на те він і вертеп, що має йти в хід імпровізація. Осучаснювати традиційні сюжети — цілком нормально. Бо що, мало у нас зараз іродів?

Із Мазуром у "Зірковому вертепі" беруть участь музиканти, письменники та актори. Царя Ірода грає шоумен Антін Мухарський. Ведучий заходу і заодно Чорт — актор Євген Нищук, 40 років, ходить під сценою у червоних штанях і зі сріблястими рогами на голові. Торік був Янголом.

— Мої сценарії завжди оригінальні. Вони не повторюються, — розповідає казкар Сашко Лірник, 49 років. Він є автором "Зіркового вертепу". — Традиційно це можливість сказати правду про владу. Наш вертеп не виняток.

За сценарієм, Чорт і Темний Янгол вимагають від народу вклонитися Іродові як справжньому цареві. Добрих князів Ірод спочатку хоче надурити, а потім проганяє та наказує Мєнту побити їх. Але з'являється Парашутист, який розкриває підступні плани. Темний Янгол отримує копняка від Світлого Янгола, а Мєнт — стусанів від Парашутиста. На допомогу світлим силам приходять Святий отець, Вояк УПА та Козак-махновець. Разом вони проганяють у пекло всю нечисть разом з Іродом. А Мєнт скидає кашкета і стає Жидом.

На сцену зі справжнім парашутом за спиною, у гірськолижних окулярах і шапці виходить організатор фестивалю, нардеп 43-річний Олесь Доній. Публіка свистить і аплодує.

— Що то відбувається? Ну хіба можна отак уже політику туди примішувати? Сьогодні ж свято Христа, — розмовляють під сценою три учасниці коломийського вертепу.

Під час виборів опоненти назвали Донія "парашутистом", коли той замість участі у виборах у Києві, де живе, приїхав до Коломиї й переміг в округу.

— У таке свято не має бути цих сучасних жартів, — говорить Марія, 67 років. Одягнена у коломийську ясно-оранжеву вишиванку. Від емоцій крутить яскраву хустку із циганським орнаментом. — На Маланки не повинно бути жодної політики. Був цар Юда, був Христос, і ці сценки мають грати, але то щось навигадували такого.

— А мені сподобалась ідея Донія, — долучається місцева пенсіонерка Ганна Притепкова, 62 роки. — І як він у костюмі парашутиста з'явився — ну це чудо. Та скільки зараз таких чортів та іродів по світі ходять? Як і дві тисячі років тому. У мене замордували колись батька за його політичні погляди. Хіба то не чорти?

За "Зірковим вертепом" на сцені співають колективи з Городенківського та Коломийського районів. Свято завершується вертепуванням по всьому місту.

— Я автобусом довгенько їхала, аж 14 годин, — розказує киянка 23-річна Карина Дорошенко. — Але не шкодую. В Коломиї цьогоріч феєрія. Найбільше вразили костюми — вулицями гуляють справжні шедеври дизайнерською думки.

Депутати перебралися на Мєнта і Кризу Фінансівну

— Багатим криза теж не сахар, — гукає зі сцени у центрі Рівного ряджена у квітчастій хустці — "Пєвіца" Лариса Зелінська. Навколо неї товчуться півтора десятка чоловіків та жінок у костюмах: Мєнт, Смерть, Чорт, Янгол, три царі та Криза Фінансівна.

14 січня близько 13.30 на майдані Незалежності виступають депутати міської ради з "Антикризовим вертепом". Сценарій скачали в інтернеті й два тижні репетирували. Так вирішили підтримати перший міський фестиваль вуличних вертепів.

Шоу триває кілька хвилин. Грошей у глядачів щедрувальники не випрошують. Міський голова 55-річний Володимир Хомко вручає кожному з акторів-депутатів по блискучій зірці з фольги.

— Я й не знав, що у вас такі таланти, — регоче мер. — Треба щороку депутатський вертеп ставити.

 

Зараз ви читаєте новину «Олесь Доній у вертепі зіграв Парашутиста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі